Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

bruce3
Bruce Springsteen medverkade i minneskonserten i Oslo.

GP bevakar årsdagen av terrordåden

I dag hedras minnet av de 77 som dog i Norge i terrordåden 22 juli förra året. Minneskonserten har just avslutats. (Bilder: SVT)

21.33 Stycket Till Ungdommen spelades medan mörkret sänkte sig över centrala Oslo. Mörkret till trots var det nog många som efter den fina Minneskonserten vågade se ljuset, känna samhörigheten och få kraft inför framtiden efter Norges svåraste år i modern tid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

21.22 Godnatt Oslo. Så sjöng den folkkäre vissångaren Lillebjörn Nilsen för alla som tagit sig till Rådhusplatsen denna väldigt speciella kväll. Nilsen, som är väldigt stor i Norge, avslutade sedan med visan Barn av regnbågen. Publiken håller upp sina röda rosor.

21.16 Springsteen förklarade sitt deltagande i allas sorg och uttalade sin respekt för alla drabbade, alla som måste hitta kraft för att gå vidare. Tillsammans med Little Steven från sitt The E Street Band spelade de gospelklassikern We shall overcome. Båda på gitarr, Springsteen även på munspel. Att den store stjärnan under sitt Oslobesök tog sig tid att vara med vid minneskonserten togs emot stort. Folket på plats var till synes mycket berörda av stjärnornas närvaro, många grät öppet.

21.15. Så kom han då. Bruce Springsteen i sällskap med Little Steven.

21.12 Författaren Frode Grytten hedrar offren med en nyskriven dikt.

21.08 Björn Eidsvåg, en av Norges mest populära artister (22 album), intar scenen. Eidsväg är inte bara sångare, han kan även titulera sig präst.

20.59 Världsberömda samiska sångerskan Mari Boine sjöng känslosamt med inslag av traditionell jojk.

20.50 Gruppen Karpe Diem ger låten Påfugl. Före massakern var gruppen relativt okänd men har under året medverkat vid ett flertal minneskonserter.

20.47. Författaren Karl Ove Knausgård tar över läsandet. Han pratar om att se för att förstå. Se det som hände, se framåt för att kunna gå vidare.

20.45 En udda duo, vissångaren Halvdan Sivertsen och rapparen Vinni, går över generationsgränserna genom att uppträda tillsammans.

20.35 Kringkastingsorkestret spelar.

20.31 Flera författare läser texter för att hedra offren. Åsne Seierstad. journalist och författare, inleder genom att läsa vittnesmål från rättegången.

20.26 Ensam vid sitt piano, backad av orkestern, spelar Marit Larsen för de cirka 50 000 (polisens uppgift) som samlats vid Rådhusplatsen.

20.19 Statsminister Jens Stoltenberg håller tal. Han berättar om det mörka, svåra året som passerat. Samtidigt betonar han folkets övertag mot våldet, att ondskan ska mötas med öppenhet, demokrati och humanitet.
- Låt oss hedra de döda genom att hylla livet, med de orden avslutade statsministern sitt tal.

20.12 Till larmig elgitarr ger norska gruppen De Lillos en alldeles nyskriven låt för att hedra offren. Vi ser dere nå, heter sången.

20.03 Laleh, klädd i vitt, inleder med sin hit Some die young.

20.00 Minneskonserten vid Rådhusplatsen i Oslo inleds, bland de medverkande finns artisterna Laleh Pourkarim och Marit Larsen. Uppgifter har gjort gällande att Bruce Springsteen, som befinner sig i Oslo, ska medverka, något som dock inte bekräftats.

15.15 Minnesceremonin på Utöya går mot sitt slut. Klockan 20.00 i kväll fortsätter minnesceremonin på Rådhusplatsen i Oslo, där bland annat Laleh uppträder.

15.02 Publiken sjunger gemensamt, tar varandra i hand, hurrar och applåderar.

14.43 Mikael Wiehe tar plats på scen.

– Jag noterar att den svenska statsministern inte är på plats. Jag ska göra mitt bästa för att ersätta honom, säger Wiehe och möts av skratt.

14.36

– Jens Stoltenberg pratar inte om hat och splittring. Han pratar om kärlek. Det gör att jag är full av beundran och respekt. Ni ska alla vara stolta över hans ledarskap, säger den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

14.19 – Vi är för att minnas våra 69 vänner som miste livet. Vi är tillbaka i "bakken" där vi satt för ett år sedan. Det gör ofantligt ont att de inte är här med oss. Men ingen som blivit älskad försvinner, säger Eskil Pedersen.

I publiken fälls många tårar under Pedersens tal.

13.58 AUF-ledaren Eskil Pedersen ber publiken att resa sig och därefter hålls en tyst minut.

13.56 När Stoltenberg går mot scenen nedanför "bakken" jublar och applåderar publiken. Bland åskådarna syns Mona Sahlin och Stefan Löfvén.

– Liv, glädje men samtidigt en stor sorg. Det dubbla i Utöyas uttryck får vi lära oss att leva med, säger Jens Stoltenberg om hur han känner för Utöya.

13.38 Jens Stoltenberg är nu på väg ut till Utöya, en kvart försenad. I "bakken" på ön har ett hundratal ungdomar samlats i väntan på att minnesstunden ska börja.

13.18 "På bussen på väg mot Utöya. 1000 personer, de flesta från AUF, visar att Utöya en dag åter kommer att bli en kärleksfull plats", twittrar den förra SSU-ledare Jytte Guteland. Klockan 14.00 börjar minnesceremonin på ön.

12.23 Biskop Helga Haugland Byfuglien fokuserade på sorgen i sin predikan.

– Vi har tänt ljus, lyft rosor och hållit om varandra, men mörkret hos dem som har det tyngst blir inte alltid ljusare av det. För mycket djupare och längre in än alla våra ideal, frågor, tankar och känslor är sorgen över alla som blev offer för en gränslös ondska som slog till, planlagt och brutalt, mitt i livet.

12.00 Psalmer varvas med tal och böner. Ljus tänds framme vid altaret för att hedra de omkomna.

– Vårt öppna, trygga Norge blev satt på prov men vi står upp. Vi valde andra vapen, vi valde rättsstaten och demokratin. Vi har visat vad som är starkast och vad vi tror på. I dag samlas vi för att minnas. I morgon är det en ny dag, då fortsätter vi kämpa tillsammans, säger Eskil Pedersen, ledare för AUF.

11.05 Minnesgudstjänsten inleds med att kören sjunger psalmen "Till ungdomen". Kyrkan som rymmer ungefär 1000 personer är fullsatt.

10.58 Kyrkklockorna ringer samtidigt som prinsessan Märtha Louise anländer.

10.15 Kön ringlar sig lång utanför Oslo Domkyrka. Klockan 11.00 börjar minnesgudstjänsten.

09.45 En tyst minut hålls för att hedra offren.

09.43

– Året som gått har lärt oss hur dyrbart livet är och hur skör livslinan är. Därför gäller det att ta vara på varje stund vi får tillsammans. Låt oss hedra de döda genom att glädja oss åt livet, säger Jens Stoltenberg under sitt tal.

09.33 Jens Stoltenberg och det norska kungaparet anländer till regeringskvarteret.

09.30 Vid ceremonin på Utöya närvarar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, förra S-ledaren Mona Sahlin, SSU-ordföranden Gabriel Wikström och SSU:s förbundssekreterare Ellinor Eriksson. Varken den svenska kungafamiljen eller den svenska regeringen deltar vid någon av programpunkterna under dagen.

09.22 Ett 50-tal journalister har samlats i regeringskvarteret inför kransnedläggningen. De två kransarna, en från regeringen och en från kungahuset, ligger förberedda på en låg stålställning framför Höyblokka. Under den tjugo minuter långa ceremonin ska bland annat Kungliga norska marinens musikkår spela Våren av Edward Grieg. Dessutom ska statsminister Jens Stoltenberg hålla tal.

Klockan 09.45 ska en tyst minut hållas för att hedra offren för terrordåden.

09.10

- Det är viktigt för mig att försöka sätta ord på det som har hänt. Det är min uppgift, säger

Eskil Pedersen, ledare för AUF, när han intervjuas i studion.

09.04 Tv-sändningarna från minnesdagen för offren i Olso och Utöya har börjat. Före detta statsminister Gro Harlem Brundtland berättar om hur hon minns dagen för ett år sedan.

08.05 Norges statsminister Jens Stoltenberg hedrar drabbade och anhöriga på Twitter, med texten: "Vi vil aldri glemme".

lille.jpg
bruce5
bruce3
bruce
björn
mari
karpe
halvdan2
symfoni
marit
Stoltenberg
laleh
Mest läst