Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1

GP avslöjar: Dömd terrorist jobbade för Telenor

GP kan i dag avslöja att den dömde terroristen Mirsad Bektasevic nyligen jobbat som kundtjänstmedarbetare för Telenor och samtidigt haft tillgång till tusentals kunders personuppgifter, något det ansvariga företaget Sykes i Göteborg försökt tysta ner enligt anställda.

Den terrordömde göteborgaren Mirsad Bektasevic, nu häktad i Grekland, har under hösten 2015 jobbat på företaget Sykes på Lindholmen i Göteborg kan GP avslöja i dag. Sykes har flera hundra anställda och sköter Telenors kundtjänst.

- Det är som vilket callcenter som helst. Kunder ringer och vi svarar "Hej och välkommen till Telenor. Vad kan jag hjälpa dig med?" säger en anställd på Sykes.

Enligt flera anställda har Mirsad Bektasevic på jobbet haft tillgång till tusentals Telenor-kunders uppgifter via företagets it-system. Han har bland annat kunnat se kunders personnummer, bankuppgifter, kontonummer, adresser och samtalsspecifikationer. Han har även haft tillgång till hemliga telefonnummer och uppgifter om personer som begärt att inte synas i adress- och nummerupplysningar.

- Jag blev helt chockad när jag såg hans bild i tidningen och förstod vem han var. Jag bara skakade. Vem vet vad han kunnat göra med de uppgifterna. Och vad han kunnat utsätta oss anställda för. Jag fattar inte att ingen chef på Sykes har reagerat på att han faktiskt jobbade här. Alla nyanställda ska ju lämna utdrag ur belastningsregistret, berättar en anställd till GP.

Det var först häromveckan som personalen på Sykes blev varse vem deras gamle kollega var. Då skrev flera tidningar om att Mirsad Bektasevic gripits i Grekland, misstänkt för att ha varit på väg till Syrien. Bektasevic misstänks för att ha IS-kopplingar och i hans bagage ska polisen ha hittat mobiltelefoner, stridsutrustning och sedlar.

Mirsad Bektasevic har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för att ha förberett terroristbrott. 2007 dömdes han i Bosnien till 15 års fängelse. Polis hade då hittat vapen, sprängmedel, ett självmordsbälte och en videofilm. Man hittade även ett testamente där han donerade sina tillgångar till al-Qaida. 2009 förflyttades han på egen begäran till Sverige som frigav honom villkorligt redan år 2011. Sen dess har han avtjänat ännu ett fängelsestraff för grovt vapenbrott år 2013. Han ska även ha varit fortsatt öppen på sociala medier om sina sympatier för terrorgrupper.

I dag är han skriven på en adress i Länsmansgården som tillhört en känd IS-predikant. Enligt journalisten och terrorexperten Magnus Sandelin som bevakat jihadister, ska Mirsad Bektasevic ha varit och stridit i Syrien för bara något år sen.

- Bektasevic är en övertygad jihadist och har rört sig bland andra aktiva jihadister i Göteborg. På sociala medier har han öppet sympatiserat med al-Qaida och han har även försvarat terrorattentatet mot Charlie Hebdo 2015. Sen han släpptes har han även varit i Syrien och stridit med Ahrar al-Sham, en jihadist-grupp med kopplingar till al-Qaida, säger Magnus Sandelin.

När de anställda på Sykes fick kännedom om sin kollegas bakgrund spreds en länk till en tidningsartikel om Bektasevic på en sluten Facebook-grupp för anställda. Kort därefter kallades ett tiotal anställda in till ett möte på arbetsplatsen, enligt flera källor. På mötet ska en chef ha uppmanat de anställda att radera alla länkar och vara tysta om att Bektasevic jobbat där. Enligt de anställda ska chefen ha sagt att det var för att inte förstöra Sykes rykte gentemot den största kunden Telenor.

- Chefen hotade oss med att vi skulle bli av med jobben. Jag tycker det är en sjuk inställning. De har låtit hundratals människor jobba bredvid en känd islamistisk terrorist. Det är sjukt, säger en anställd till GP.

Den anställde berättar att chefen ursäktat situationen med att Bektasevic varit anställd via ett bemanningsföretag och att man krävt belastningsregisterutdrag från Bektasevic som vägrat lämna detta. Efter en tid ska Bektasevic frivilligt ha sagt upp sig.

- Jag tycker ändå att det är extremt illa att man hotar oss anställda och bara försöker tysta ner detta. Det är våra liv man utsatt för fara. Och vem vet vad Mirsad kunnat få fram om alla Telenor-kunder. Jag får ont i magen av att bara prata om det här, säger en annan anställd till GP.

GP sökte under hela tisdagsförmiddagen Sykes Nordenchef Robert Kalin som inte vill svara på frågor och hänvisade till Sykes pr-chef i USA. Därefter skickade Telenor ut ett pressmeddelande för att informera allmänheten.

Mest läst