Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/11

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Gothia Towers: Nu invigs stans senaste turistattraktion

  Invigningen av Göteborgs senaste turistattraktion sker på lördagen. Den direkta anledningen är nya Tower 3. Lägg till det sex tilläggsvåningar, Upper House, på Tower 2. En investering på 1 200 miljoner kronor.

  Gothias Towers blir med sina 1 246 rum ett av Europas största hotell. Nya Upper House ett av de mest exklusiva.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Men framför allt blir Svenska Mässan och Gothia Towers en ny global mötesplats i hjärtat av Göteborg, säger Carin Kindbom, vd för Gothia Towers och koncernchef för Svenska Mässan.

  Morgondagens invigning kommer att bli superfräck, för att använda ett modernt ord. Precis som allt det nya i hotellet. Den omgärdas av stort hysch-hysch kring vilka som kommer. Det ryktas om superartister från när (= Europa) och fjärran (= USA). Exakt vilka kanske bara arrangören Micael Bindefeld vet. Och vi kan räkna med väldigt speciell belysning av hela hotellet.

  Det var med stolthet i både röst och kroppsspråk Carin Kindbom & Co i går förevisade det nyaste och senaste i hotellvärlden. Hon lotsade runt oss bland restauranger och lokaler med engelska namn. Det var The Theatre, Upper House, Imagine, Twentyfourseven, Tower 1, 2, 3, Gothia Avenue och så vidare. Det var först när vi hamnade på lika imponerande Plan Noll, våningsplanet under mark, vi hittade svenska namn som Drottningtorget (!), Grönsakstorget (!) och Glenns kurva.

  Tuffast är nog Champagne-poolen, som hänger utanför huskroppen på 18:e våningen (eller om det var 19:e) mitt emot Liseberg. Helt i glas så badgästerna har full utsikt åt alla håll – också rakt nedåt genom poolens glasbotten.

  – Poolen är 38 grader varm året runt, berättar Marcus Eriksson Nordlund, chef för Upper House, både hotell och restaurangdelen.

  Han förevisar "sina" lokaler med ett ständigt småleende i mungiporna. Utsikten är fenomenal från nästan varje vrå av Gothia Towers, särskilt på högre höjd, förstås.

  – Här kan vi arrangera fester. Tänk att arrangera ett bröllop där nere på taket, bröllopsgästerna står här vid fönstrena och sen är det middag och fest här i Upper House, säger han.

  Bröllop har redan ordnats. Ett hölls på tjugonde våningen på den nya bron mellan Tower 2 och 3 – på glasgolvet som finns där. Resten får ni tänka ut själva.

  En tillbyggnad av ett hotell för 1,2 miljarder kronor sticker säkert i ögonen på många.

  – Vi vet att investeringar driver tillväxt. Ett tag halkade Göteborg efter Stockholm och Malmö, men nu är vi ikapp. Med hela det här konceptet lockar vi besökare av alla slag och prismässigt står vi oss väl i konkurrensen, hävdar Camilla Nyman, vd för Göteborg & Co, och med evenemangsstaden Göteborg i tankarna.

  Och vad står högst på hennes önskelista för framtiden?

  – Infrastrukturen. Vägar och transporter till och från inte minst flygplatsen, svarar Camilla Nyman.

  Fakta: Mässan + Gothia

  Svenska Mässan och Gothia Towers omfattar en sammanlagd yta av 145 000 kvadratmeter (hotell plus mäss- och konferensyta) – allt under ett tak.

  Nya Towers 3 är Göteborgs högsta byggnad, 100 meter.

  Hotellet har 1 246 rum.

  Gothia Avenue är en 262 meter lång "gata" inomhus med restauranger, galleri och butiker.

  Det finns nu fem snabba panoramahissar på hotellet utsida. Hastighet: 3,6 meter/sekund.

  Största sviten i nya Upper House har en yta av 130 kvadratmeter.

  Nya Tower 3 betyder cirka 100 nya anställningar.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.