Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Goda råd för gräsmattan

  Det finns inget i trädgården som vi lägger så mycket tid på som gräsmattan. Och just nu är den så långt ifrån den saftiga smaragdgröna önskedrömmen som man kan komma. Vad göra?
  Mossan brukar synas extra bra nu. I skuggan vid häcken och under träd kommer den, för där trivs inte gräset. Mossan gynnas också av sur nederbörd och milda vintrar. Så fort temperaturen är över noll grader börjar den växa.
  Vill man ha en mossfri gräsmatta ska den ligga soligt, i sydvästläge och utan träd eller hus som skuggar. Och glöm kalkning och räfsning, inget har någon vidare effekt på mossan. Räfsning kan också sprida mossan till mossfria partier. Man kan dock lägga över lite sand som gör att jorden blir torrare, och då trivs mossan mindre bra.

  Alternativet är att se mossan som en möjlighet; låt den bilda vackra, mjuka mattor eller gräv bort grässvålen och plantera skuggälskande växter där i stället.
  Gråbrunt, visset gräs finns det nu också gott om i gräsmattan. Här är räfsning bra, men jobbigt. Själv använder jag en eldriven så kallad gräsmatteluftare som effektivt får upp allt visset och gräsmattan blir vackert grön och "kammad" efteråt. Och vilka mängder visset gräs den får upp ...

  Efter räfsningen är det dags för årets första gödsling. En gödslad gräsmatta blir tätare och står emot ogräsangrepp bättre. Å andra sidan blir klippbehovet större. Här finns flera olika medel att använda, men enklast är gräsklipp. Har du en så kallad mulchergräsklippare som finfördelar klippet kan det ligga kvar några gånger per säsong och då behövs ingen extra gödsling.
  Särskilt sista klippningen innan man far bort på semester bör ligga kvar, för gräsklippet binder fukten och det bryts ner innan man är tillbaka.

  Men om man nu vill ha en ännu grönare, tätare gräsmatta finns det en uppsjö av gödselmedel i handeln. Gemensamt för alla är att de alltid ska spridas före regn, ett rejält regn, annars måste man ta till vattenspridaren. Gödsel på torr gräsmatta bränner sönder gräset, och det går snabbt. Hönsgödsel ger den snabbaste effekten och risken att överdosera är ganska liten. Långtidsverkande specialgödselmedel är dyrare per förpackning, men man behöver inte gödsla ofta, bara två gånger: nu tidigt på våren och sedan en gång mitt i sommaren.
  När temperaturen går upp till tio grader börjar gräset växa. Klippningen stimulerar skottillväxten så att gräsmattan blir tätare. Minst en gång i veckan, ibland två, ska gräsmattan klippas, och man bör aldrig klippa bort mer än en tredjedel av gräsets längd åt gången.
  Tumregeln är att man ska klippa när gräset har blivit 1,5-2 cm högre än önskad höjd och i torrt väder. Lagom höjd på gräset är 4-5 cm. Då klarar gräset av att konkurrera med ogräs och mossa.
  Kort gräs bränns lätt när det blir en vecka eller fler med torrt och soligt väder. Det kan också bli glesare och ge plats åt ogräs. Om gräset fått växa sig för långt är det bättre att klippa i två-tre omgångar med någon dag emellan.
  Om man inte klipper i rätt tid går gräset snabbt i blom och sprider sig in i rabatter och köksland. Klövern blommar också och sprider sig snabbt både med frö och utlöpare.

  I en glesare gräsmatta frodas andra ogräs, som maskrosor och groblad. De bearbetas bäst mekaniskt, med ett ogräsjärn. Numera finns långa ogräsupptagare som kan förenkla arbetet.
  Ta alltid upp ogräs efter regn. Det är nu medan knopparna ligger djupt nere i bladrosetten och växtens kraft går till att sätta blommor, som det är lättast att få upp roten hel.
  Gräs är fenomenalt på att gå i vila vid långvarig torka. Det slutar att växa och tappar färgen. Bra om man inte hinner åka till sommarstugan eller om man bor i kommuner som brukar utfärda bevattningsförbud.
  Ska man vattna, vattnar man rejält och på kvällen, för i aftonsvalkan avdunstar inte vattnet. Sätt på spridaren och låt den stå på samma ställe i två timmar innan den flyttas till nästa. 30 mm vatten brukar en sådan omgång ge, vilket är tillräckligt.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.