Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Glöm inte glöggen

Sex veckor kvar till första advent och för er som vill få bästa glöggen är det dags att dra igång Dunderglögg 2011.

Här är receptet. Resultatet ska räcka till "några flaskor".

Tid: 3-6 veckor

Ingredienser

5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 paket bakjäst 50 g

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

1 kanelstång

1–2 paket russin (2 pkt–500g)

2,5 kilo socker

Blanda allt i en väl rengjord tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i –och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noggrann med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.

Bild - 1

Ska ingefäran skalas? Innehåller glöggen alkohol? Kan man göra en halv sats? Det är samma visa varje år – inget tycks engagera Två Dagars läsare lika mycket som dunderglöggen. Två Dagars dryckskribent och glöggexpert Thomaz Grehn svarar på frågor.

Hej! Jag gjorde en sats av den här glöggen förra året. Då jag tyckte, att en hel sats blev väl mycket, tänker jag sätta halv sats i år. Är det bara att halvera mängden av alla ingredienser då? Hur förhåller det sig t.ex. med jästen?

Halv sats låter lite snålt, tycker jag. Om du inte dricker upp allt, så spara till nästa år, så slipper du söla en gång till. Glöggen går utmärkt att lagra, men var noga med att fylla flaskorna ända upp, för att minska oxidationen. Om du prompt vill göra halv sats, så halvera alltihop i receptet. Utom tiden.

Hur många procent blir glöggen?

Jag utgår från att du menar procent alkohol (eftersom det är den vanligaste frågan om glöggen). Du kan nog hoppas på 12-13 procent.

Det står ingenstans att barn inte skall dricka glöggen. Innehåller den alkohol?

Vi kanske inte varit tillräckligt tydliga här, men ... ja, Dunderglöggen innehåller alkohol. Alltså definitivt olämplig för barn.

Jag tog av misstag jäst för söta degar. Blir det inte bra nu? Jag har aldrig tidigare misslyckats med denna "världens godaste glögg" Det verkar som om jäsningen ialla fall har kommit i gång. Vad kan bli fel med den andra jästen?

Brygden är ju onekligen söt, så det borde funka. Och har det börjat jäsa så behöver du nog inte oroa dig.

Tack för bra recept. Det är dock en sak som jag undrar över. Ska man skala ingefärsbiten eller lägger man i den som den är?

Det funkar bra att lägga i hela biten, men jag gissar att ingefärssmaken blir starkare ju mer finfördelad den är. Mer kontaktyta, typ. En skalad bit ger troligen ifrån sig med smak (dofta på en skalad och en oskalad bit ingefära och dra din egen slutsats).

Jag vill ha ingrediensförteckning i gram till följande:1 påse nejlikor, 1 påse kardemummakärnor. Menar ni kapslar? Hur många gram är en påse?

Med kryddpåsar menar vi små påsar som finns i kryddhyllorna och där är det inte så himla noga. Man kan lägga till och dra ifrån efter eget tycke och smak. Gillar du kanel, så släng i en extra bit. Men låt oss säga att en påse är tio gram. Ungefär.

Läste receptet på "Dunderglögg" och en del frågor väcktes. Luktar det jäst i rummet man förvarar spannen i? Min lägenhet håller bara 19 grader, räcker det? Vad rekommenderar ni som en "bra hävert"?

Nej, jästlukten dränks i alla andra dofter från russin, svagdricka, kryddor. De goda doften skapar lite extra tipp-tappstämning inför julen.19 grader är utmärkt temperatur. Alkoholstyrkan blir nånstans mellan tio och femton volymprocent. Exakt går inte att säga, det varierar från fall till fall. En bra hävert är t ex en enkel plastslang på en dryg meter. Krångligare behöver det inte vara.

Det blir ju ganska många flaskor på en sats hur länge går det att lagra? Blir det bättre eller sämre efter lagring?

Jag tycker att glöggen blir bättre efter ett år och kanske ännu godare efter två. Men sen börjar den osvikigt oxidera. Den blir platt, trött, tappar fräschör. Å andra sidan har jag kolleger som sparat årgångsglögg från tidigt 2000-tal och hävdar att den är godare än nånsin. Både alkoholen och sockret fungerar som konserveringsmedel.

Jag satte en sats glögg för en vecka sedan. Nu gjorde jag en sats till. Kan jag blanda dessa satser? Eller bör de jäsa på varsitt håll?

Det borde gå utmärkt att blanda eftersom jäsningsprocessen är relativt utdragen. Även i en oblandad sats är det ju en viss mängd som jäst ut, medan resten så att säga väntar på sin tur. Prova!

Vilket är lämpligast material på hinken?

Det spelar ingen roll. Eftersom det finns damejanner av plast, utgår jag från att plast är okej, även om jag fått frågor om inte alkoholen reagerar med plasten. Men visst är det snofsigare med en rostfri hink.

Mest läst