Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Glädje på flygplatsen

Det utbröt jubel på Göteborg Landvetter Airport efter regeringens besked om en satsning på snabbtåg mellan Göteborg och Borås, med station på Landvetter.

- Det är verkligen en glädjens dag. Det här blir ett lyft för flygplatsen och hela regionen, säger vice flygplatschef Helena Wiberg.

- Både vi, politiker och näringsliv i regionen, och kommunerna runt oss har jobbat länge för att få hit en järnväg och kunna knyta ihop kollektivtrafiken på marken med den i luften, både den nationella och den internationella.

I utredningen Boråspendeln som Härryda kommun, Bollebygd och Mark tog fram år 2010 konstaterades att de två största städerna i Västra Götalandsregionen i dag inte har någon robust kollektivtrafik.

Detta trots att Borås-Göteborg är Sveriges tredje största pendlingssträcka, efter Stockholm-Uppsala och Malmö-Helsinborg-Lund.

- Det gav en starkare argumentation i diskussionen, säger Helena Wiberg och uttrycker sin glädje än en gång:

- Vi är fantastiskt glada! En järnvägsanslutning gör ju att det går snabbare och enklare att ta sig till flygplatsen.

Nära fem miljoner passagerare reser årligen via Landvetter. Ungefär 16 procent av dem åker kollektivt.

- En järnväg kommer naturligtvis att öka kollektivåkandet. Det blir ett grönare alternativ att ta sig hit.

- En järnvägsanslutning innebär också att vårt upptagningsområde ökar eftersom det går snabbare att ta sig hit. Då ökar också möjligheten för nya linjer och för ökad frekvens på resandet.

75 procent av resenärerna från Göteborg Landvetter Airport är internationella.

- Det är en tydlig spegling av vår region och vår globaliserade värld. Det är oerhört viktigt för vår region att vi snabbt kan åka till huvudkontor någon annanstans, eller att turister kan komma hit och även att vi kan hålla kvar vår verksamhet i landet, säger Helena Wiberg.

- Jag ser framför mig att fler företag nu blir intresserade av att komma hit och ge tillskott av arbetstillfällen.

- Jag är övertygad om att detta blir ett lyft för Landvetters flygplats. Dessutom innebär det att vi får en ny roll som flygplats. Vi blir en ännu tydligare knutpunkt mellan det nationella och internationella, säger hon.

100519-Helena Wiberg.jpg
Mest läst