Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Giftfria skor finns

Vilka alternativ har de konsumenter som vill köpa garanterat giftfria skor/utan farliga ämnen? Inte så många - men de finns.
I går skrev GP Konsument om den analys av tio par skor, inköpta i centrala Göteborg, som vi låtit göra. Analysen visade att samtliga skor innehöll rester av hälso- och miljöfarliga ämnen, bland annat höga halter av tungmetallen krom.

Vad skall man som konsument göra om man inte vill köpa skor med giftrester i?

- Det är inte enkelt alls. Det enda sättet verkar vara att gå till en ortoped och be honom eller henne att beställa giftfria skor. Men då måste man nästan ha en ordination, säger Torbjörn Lundin, vd för Tärnsjö Garveri.

Garveriet, som ligger sex mil utanför Uppsala, har funnits i över 140 år och är ett av fyra som finns kvar i Sverige. 1987 valde företaget väg när det slutade använda krom vid garvningen av lädret. Idag garvas allt läder i Tärnsjö vegetabiliskt, med träextrakt istället för med krom.

Tärnsjö garveri levererar bland annat läder till Kavat som är det första svenska skoföretag som fått EU:s miljömärke EU-blomman. Detta för tre olika barnskomodeller.

Eu-blomman är den miljömärkning som gäller för skor. Än så länge finns det drygt 20 sko-modeller inom EU som har fått märkningen.

Förutom dessa modeller finns det ekologiska skor av hampa eller mikrofiber att köpa, oftast i speciellt ekologiska butiker. Under våren har skoföretag som svenska Hasbeens lanserat en ekologisk kollektion. Torbjörn Lundin råder annars intresserade att hålla utkik efter etiketter när man köper skor.

- Vad finns det för etiketter på skon och vad finns det för fakta bakom dessa? De få som jobbar med dessa frågor sätter på våra etiketter som en kvalitetsgaranti.

Tärnsjö garveri tillverkar möbler, hästselar, hundhalsband samt levererar själva lädret, förutom till Kavat även till företag som Vagabond, Docksta, Hermès och Acne.

För Torbjörn Lundin är garveriets inriktning mer en livsstil än bara ett jobb. Han talar med äkta värme i rösten om lädret som material, håller på rak arm en liten föreläsning om skillnaden mellan olika typer av läder, kan på lukten känna skillnad på krom- respektive vegetabiliskt garvat läder och återkommer hela tiden till ord som "värden".

- Vi konkurrerar med andra värden. Väljer man vegetabiliskt garvat läder lägger man också in andra värderingar.

- 95 procent av allt skinn idag är kromgarvat. Kromen gör att skinnet får en högre krymptemperatur vilket är lite lättare för skoindustrin att hantera Men man kan också få allergiska reaktioner och man påverkar miljön. Främsta skälet till att använda vegetabiliskt garvade läderskor, utan plastfärg ovanpå, är att de andas.

Medvetenheten har ökat och Torbjörn Lundin berättar att det nu "finns ett par trevare ute" när det gäller vegetabilskt tillverkade läderträskor.

- Tänk att få ha ett par riktiga, pliggade träskor! Idag är de flesta tillverkade av plastförsedd kromspalt, som spricker när man bara har haft dem ett år. Då kan man säga: okej, jag betalade bara 79 kronor för dem på Ica, men ett par riktiga träskor kan hålla i tio år!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.