Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Giftfri barndom är målet

Miljöministrarna bör inte bara prata om vad industrin och konsumenterna bör göra. De bör själva agera offensivt på hemmaplan för en giftfri miljö, skriver Helena Leander (MP), i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi får allt mer kunskap om hur miljögifter påverkar vår hälsa, våra barn och vår natur. Miljöpartiet vill att alla barn i Sverige ska kunna växa upp i en giftfri miljö, senast år 2025. Det är ett ambitiöst mål men som går att nå – om vi tar det på allvar. Det krävs internationellt samarbete, men också att vi sätter fart på arbetet här hemma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det EU gör är viktigt. Kemikaliefrågorna var också en av de fyra prioriterade miljöfrågorna som Sverige drev redan vid EU-inträdet. Under förra mandatperioden tappade tyvärr Sverige en del av sin roll som pådrivande i EU:s kemikaliearbete. Det är därför utmärkt att de nordiska miljöministrarna nu enas om att sätta press på EU för bättre regler, särskilt för hormonstörande ämnen.

Ministrarna skriver också om vad industrin och konsumenter bör göra i väntan på EU. Men varför inte ett ord om vad de själva vill göra? Den miljöminister som menar allvar med att få bort de farliga kemikalierna från vår vardag bör även titta på vad som kan göras inom det egna landets gränser. EU:s regelverk kan utnyttjas bättre. Ett tips till Sveriges miljöminister Lena Ek är därför att ta en titt på följande:

  • Nationella förbud. Inför valet ställde alla riksdagspartier utom ett upp på Naturskyddsföreningens krav om nationell lagstiftning mot sex bestämda miljögifter i produkter som barn använder.

  • Reglera fler ämnen i EU. För att ett ämne ska regleras behövs att någon för in ämnet i EU:s procedur. Med en gemensam satsning och arbetsfördelning med andra länder skulle de cirka 350 värstingämnena kunna föras in i EU:s regelsystem på fem år.

  • Bättre uppföljning. Det behövs en aktiv tillsyn nationellt för att EU-reglerna ska få genomslag i praktiken. Undersökningar visar att reglerna följs för dåligt.

  • Stoppa bekämpningsmedel. Sverige bör låta bli att godkänna nya bekämpningsmedel med hormonstörande ämnen, och ompröva en del redan godkända bekämpningsmedel.

En offensiv satsning från miljöministern på hemmaplan skulle göra EU:s, industrins och konsumenternas insatser mer meningsfulla. Bara då kan Sverige nå det gröna målet om en giftfri barndom.

Helena Leander (MP)

miljöpolitisk talesperson