Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

GFC krossade Hammarby

Medan Gais jagar en plats i nästa sommars Europa League-kval planerar Göteborg FC för kvartsfinalspel i Champions League.

- Det står mycket på spel ända in i november, säger Torbjörn Nilsson.

Målkalaset mot i praktiken avsågade Hammarby (6–0) var en match där hemmaspelarna redan tycktes ha onsdagens bortamatch i Kroatien i tankarna.

- Vi kan bättre. Första halvtimmen såg det ut som om många tänkte "det ordnar sig nog", tyckte GFC-tränare Nilsson.

Sara Lindén väckte passiva lagkompisar med två påpassliga mål före paus. Först ett distinkt avslut efter förspel av Olivia Schough på vänsterkanten (30) och därefter 2–0 som sista tjej på ett vackert högeranfall.

I andra halvlek bytte Göteborg in rutinerade trion Ingvild Stensland, Marlene Sjöberg och Jenny Hallstensson, ökade trycket och såg till att ordna bättre målskillnad (+32) än toppkonkurrenten Tyresö (+31) – som tillfälligt lånade serieledningen av LdB Malmö.

Med tre omgångar kvar är striden om SM-guldet helt öppen – och tidigare så "säkra" mästarlaget Malmö har kanske börjat vackla?

- Det såg ut som om LdB hade svårt att komma över förlusten mot oss i mitten av augusti och Tyresös seger i Malmö ökade sedan stressen ytterligare, tror och hoppas Torbjörn.

- Umeå borta nästa helg blir en nyckelmatch för oss. Tre poäng där och det blir en spännande sista omgång mot Tyresö borta.

Inför Malmös bortamatch i Linköping i dag skiljer det en enda poäng mellan de tre topplagen. Förutom SM-guldet finns det även två platser i nästa säsongs Champions League i potten.

- På onsdag möter vi kroatiska Osijek borta och med tanke på att säsongen förhoppningsvis förlängs in i november krävs det en skadefri trupp för att orka hela vägen, förklarade Torbjörn Nilsson.

- I dag vilade vi Stensland, sedan hon spelat 90 minuter i två EM-kval för Norge. Positivt är att även Stina Segerström återkommit i träning efter sin korsbandsskada.

Om Göteborg FC infriar det tunga favoritskapet mot Osijek, där returen på Valhalla spelas 6 oktober, väntar segraren i mötet Hjörring–Young Boys i nästa omgång.

Med tanke på att GFC i år slagit det danska topplaget med 4–0 i en träningsmatch finns det goda möjligheter, att Göteborg nästa vår står värd för en av kvartsfinalerna i Champions League.

Ett besök av Lotta Schelin och Lyon är något att drömma om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.