Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gert Gelotte: Vi vill inte bli påminda

Kriminella ligger inte på knä och tigger. Tiggarna i Sala och Göteborg sticker inte ut genom sitt blingbling, skriver Gert Gelotte.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Politikerna i Sala inledde årets påskfirande med att skriva in ett förbud mot tiggeri på offentlig plats i den lokala ordningsstadgan. "Vi har fått rapporter av polisen om att det kan vara kopplat till organiserad brottslighet", förklarade kommunstyrelsens ordförande Per-Olov Rapp (S) för TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Kan vara" är farligt mäktiga ord. Vem av oss skulle inte "kunna vara"? Men eftersom vi har snygga gångkläder och inte ligger på knä bakom en mugg med några enkronor i blir vi inte misstänkta för att ingå i kriminella ligor. Logiken haltar på båda benen. Tiggarna på Salas och Göteborgs gator sticker inte ut genom sitt blingbling och sina snabba bilar. De är i stället märkta av hårda liv i djup fattigdom.

Varför skulle organiserade kriminella ägna sig åt något så förödmjukande och olönsamt som tiggeri när det finns snatteri, fickstölder, bostadsinbrott, rån, narkotikahandel och koppleri? Självklart kan tiggeri och kriminalitet kombineras. Men kopplingen är inte automatisk och "kan vara" är inget bevis utan en förevändning.

Tiggeri förbjuds och tiggare körs på porten därför att vi inte vill bli påminda om att det finns en värld av elände som inte kan stängas av med fjärrkontrollen. Men tiggarna finns, liksom fattigdomen och i ett öppet Europa kommer vi inte undan.

I april förra året vårstädades Göteborg från tiggande romska rumäner. Det tog inte många veckor förrän de, eller andra tiggare, var tillbaka på Göteborgs gator. Något annat var inte att vänta. Även fattiga EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader utan att behöva bevisa någonting för polisen eller Migrationsverket. Och tiggeri är inte olagligt - vilket är tur för organisationer som Röda Korset, Rädda Barnen och Frälsningsarmén. Alla tigger de på grund av fattigdom, visserligen som ombud, men ändå.

I år tycks tiggarna i Göteborg få vara i fred och lika bra är det. Polisen skall jag brottslingar, inte fattiga och "kan vara" är inte skälig misstanke. Dessutom vet vi faktiskt bättre.

Under två veckor sommaren 2006 kartlade Sociala resursförvaltningens fältarbetare tiggeriet i Göteborg. 19 tiggare identifierades, samtliga romer från Slovakien, Rumänien och Ungern, länder där romer lever under förtryck och i djup fattigdom.

13 av tiggarna kom från Slovakien. De berättade att livet var bättre under kommunismen: "Då hade alla arbete". Nu var arbetslösheten bland romer i Slovakien 40-50 procent, i vissa ghetton upp till 100 procent. Att tigga i mer välbeställda EU-länder beskrevs som ett komplement till socialbidraget. För att resan till Göteborg skulle bli lönsam krävdes minst en månads tiggeri.

Fältarbetarna hittade inga belägg för att tiggeriet skulle vara organiserat av kriminella ligor, vilket även bekräftades av Göteborgspolisen. Några tecken på ökad kriminalitet, när det fanns tiggare på gatorna, framkom inte: "Tiggeri anses troligtvis inte tillräckligt lukrativt för kriminella tillresande, utan de försörjer sig på brott i stället", står det i fältarbetarnas rapport.

Tigger enkronor på gatan gör bara den som inte har något val. Vill vi slippa må dåligt av att se tiggare kan vi ge en slant. Men viktigare är att ställa upp för ett mer solidariskt EU, så att diskrimineringen av romer upphör och fattigdomen utrotas.