Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gert Gelotte: Vad håller Hjällbo nere?

Hjällbo är rikt på ungdomar och erfarenhet. Varför förstår Göteborg inte längre att dra fördel av det? frågar Gert Gelotte

Det blev Nobelmiddag även i år. Fast jag behövde varken hyra frack eller tänka på att hejda glaset vid exakt rätt antal centimeter under hakan på dess väg från bordet till munnen. I katolska Caritas frivilligcentral i Vita huset bakom Hjällbo kyrka firades Nobeldagen med ironisk knorr, persisk mat och östeuropeiskt judisk klezmer – framförd med sådan bravur av svenska bandet Le Chaim att alla dansade medan de irakiska kvinnorna joddlade på arabiskt vis.

Kort sagt var det ett Herrans liv innan några lokala vänsterpartister, mätta av efterrätt, gick avsides för att hålla partimöte och vi andra så saktliga troppade av, var och en till sitt.

Hjällbo är Sveriges invandrartätaste stadsdel. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har cirka 90 procent av de drygt 7 000 innevånarna sina rötter utanför Sveriges gränser. Stadskansliets statistik visar att tolv procent av Hjällbos invandrare kommer från Irak, åtta procent från Bosnien, fem procent från Somalia och tre procent från Iran. Lägger man till alla mindre invandrargrupper blir det uppenbart att man inte behöver resa jorden runt för att träffa hela världen. Det går lika bra att ta vagnen till Hjällbo.

Invandrartätt har blivit synonymt med problemfyllt. Och visst har Hjällbo problem – som kan uttryckas i siffror och statistik. Siffran inom parentes avser hela Göteborg.

Förvärvsintensiteten, alltså andelen av befolkningen mellan 25 och 64 år som förvärvsarbetar, är 48 (76) procent.

Ohälsotalet, antalet sjukdagar per person, är 46 (31).

Sjukersättning (förtidspension) har 12 (8) procent.

Socialbidrag har 26 (6) procent av familjerna.

Utbildningsnivån i Hjällbo är låg. 34 (13) procent har som bäst grundskola.

Man kan bli dyster för mindre. Men det finns också statistik som borde tala till Hjällbos fördel. Som att hela 34 procent av befolkningen är under 18 år. Det är ett stort och värdefullt kapital i ett Sverige som behöver fyllas på med unga människor. Och att 90 procent av befolkningen är invandrare innebär att Hjällbo äger ett överflöd av annorlunda kunskaper och erfarenheter.

Hjällbos problem är inte mångkultur utan fattigdom, dålig hälsa, låg utbildning och hög arbetslöshet. En del beror på att Hjällbo hela tiden byter befolkning, annat på att det inte är så enkelt att omskola sig från somalier till svensk. Det tog svenska utvandrare tre generationer att bli amerikaner, brukar man säga.

Men Hjällbo kan inte bara betraktas utifrån. Står man i folkvimlet på torget och hör spårvagnarna gnissla sig ner mot det statistiska genomsnittets Göteborg blir perspektivet annorlunda. Vad är det för fel på Sverige? Varför håller Göteborg Hjällbo nere och ute?

Det har satsats åtskilliga miljoner på integrationsprojekt i Hjällbo. En del har säkert gjort nytta. Men varför är det hela tiden fel på Hjällbo? Hur vore det med ett omvänt storstadsprojekt? Anställ experter från Hjällbo, Hammarkullen och Biskopsgården, ge dem några miljoner i projektpengar och be dem undersöka vad det är för fel på Askim, Örgryte och Centrum.

Nej, jag skämtar inte. Ingen stad i Sverige är mer kosmopolitisk än Göteborg. I snart fyra hundra år har vi behärskat konsten att utvecklas med invandring. Vad har vi glömt? Varför har det blivit så långt till Hjällbo?

Mest läst