Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Gert Gelotte: Utan tillväxt ingen välfärd

Kampen för "andra värden" förutsätter att Sverige kan behålla en god ekonomisk tillväxt.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Under triumf och jubel avslutade Miljöpartiet sin kongress med ett närmast traditionsenligt stollebeslut. Miljöpartiet vill utveckla ett hållbart ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. Det låter smått idylliskt, som en blommande äng. Men när Sverige har låg eller ingen ekonomisk tillväxt stiger arbetslösheten och sjunker skatteintäkterna. Därmed blir det också mindre pengar till skola, vård, omsorg, naturvård och klimathänsyn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverige är en del av världen. Vårt välstånd är inte ett självklart tillstånd. Vi måste arbeta för det och tillväxt kan ses som ett mått på styrkan och konkurrenskraften i vårt arbete. Vi har det bra därför att Sverige är ett framgångsrikt exportland på den internationella marknaden. Vi säljer varor och tjänster till ett större värde än vi köper.

Nu kan man invända, vilket miljöpartister brukar göra, att tillväxt förbrukar jordens resurser. Ökar tillväxten krymper resurserna och till sist står vi eller våra barn med en förbrukad jord. Enkelt och lättförståeligt, men ändå så fel.

Tillväxt uppnås inte främst genom att vi förbrukar mer råvaror. Tillväxt uppnås genom att vi hela tiden ökar kunskapsinnehållet i de varor vi producerar.

En ny bil kan mycket mer än en som är några år gammal. Men den inte bara kan mer, den väger oftast väsentligt mindre och är alltså tillverkad med en mindre mängd råvaror. Ändå är den mera värd. Och återvinns bilen förbrukar den inga råvaror alls. Det samma gäller nya datorer, nya hus och så vidare.

Tillväxt uppnås alltså genom att vi ökar kunskapsinnehållet och därmed värdet i det vi producerar. En ny bil kostar mer än en gammal, men väger mindre, förbrukar mindre bränsle och kan återvinnas.

Teoretiskt sett kan vi inte förbruka jordens tillgångar. Vi kan bara flytta på dem. I någon form finns de alltid kvar. Men kanske inte i en form människor kan använda. Så sett kan man säga att jordens resurser är begränsade. Vi måste använda dem med förstånd. Men eftersom det inte finns någon gräns för människans fantasi, finns det heller inte några gränser för hur mycket vi kan förädla jordens resurser. I denna mening är tillväxt en obegränsad möjlighet.

Självklart finns det andra värden än de som kan mätas i BNP och tillväxt – hur våra gamla har det, om maten vi äter är hälsosam, om bina kan samla pollen och nektar utan att dö förgiftade av bekämpningsmedel. Men alla sådana värden är lättare att upprätthålla om Sverige kan behålla en god ekonomisk tillväxt.

Mest läst