Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Gert Gelotte: När vill Löfven rehabilitera?

  Rehabilitering förutsätter att sjukförsäkringen får ifrågasättas, skriver Gert Gelotte.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Politisk retorik lever ofta sitt eget liv, fjärran den verklighet orden antas beskriva. Så tog Socialdemokraternas partordförande Stefan Löfven i av alla krafter när han i söndagens partiledardebatt i SVT beskrev hur människor kastas ut ur sjukförsäkringen. Man kunde nästan se sjuksängarna tömmas på sitt innehåll utanför Arbetsförmedlingen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Dock stämmer Löfvens ordval illa, både med verkligheten och med den sjukförsäkring han själv vill ha. I den mån detta går att klarlägga. Emellertid tycks Stefan Löfven vilja ha en sjukförsäkring som är både obegränsad och begränsad.

  Obegränsad, så att sjukdomen avgör hur länge sjukförsäkringen varar. Begränsad, så att syftet med sjukförsäkringen är rehabilitering och återgång i arbete, inte långtidssjukskrivning som automatiskt övergår i förtidspension.

  Löfvens önskan stämmer i så fall väl med Alliansregeringens sjukförsäkringsreform men påtagligt illa, i praktiken, med den sjukförsäkring Socialdemokraterna lämnade efter sig vid regeringsskiftet 2006.

  Då var sjukförsäkringen formellt obegränsad men i praktiken begränsad till ett år. Därefter skulle så många som möjligt förtidspensioneras, vilket betonades i ett brev som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans skickade till Försäkringskassan. Skälet var ekonomiskt. Sjukpenningen är 80 procent av den tidigare inkomsten upp till taket, förtidspensionen/sjukersättningen är 64 procent.

  Nu sker i stället en ”sista” arbetsprövning efter två och ett halvt års sjukskrivning. Den som då inte kan arbeta eller tillgodogöra sig någon rehabilitering omförsäkras i sjukförsäkringen eller får sjukersättning/förtidspension.

  Förvisso har ”prövning av arbetsförmågan”, den första efter tre månader, gjort det svårare att förbli sjukskriven. Men så blir det även med Stefan Löfvens uttalade mål att sjukförsäkringen skall syfta till rehabilitering och återgång i arbete. Det är omöjligt att uppnå om inte sjukskrivningen någon gång ifrågasätts.

  När skall då sjukskrivningen omprövas? Löfven vill avskaffa de fasta tidsgränserna med motiveringen att sjuka inte blir friska enligt schema. Det är sant. Men ingenting hindrar individuella bedömningar enligt ett fast tidsschema som skapar stadga åt försäkringen, begränsar utrymmet för godtycke och inte släpper taget om kostnaderna.

  Jag ser framåt inte bakåt, svarade Stefan Löfven på frågan om han tyckte den gamla sjukförsäkringen var bättre. Inte direkt glasklart, men ändå retoriskt upplysande.