Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gert Gelotte: Fegt och skamligt

Ibland måste man välja på vilken sida man ställer sig. Antingen släpper man in hbt-människor i den kristna gemenskapen eller så tillåter man att de stängs ute, skriver GP:s Gert Gelotte.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nu på lördag brakar den ekumeniska Jesusmanifestationen loss i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Då samlas kristna från många kyrkor och samfund i Sverige med det någorlunda gemensamma att de gillar en tvärsäkert moralkonservativ tro med stora gester och volymknappen på max.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vore det inte för en omständighet funnes inte mycket att säga, mer än: det är inte min tro och min smak, men ha det så kul!

Dock kan en organisation som vill ”bekämpa segregation och verka för integration” inte bete sig hur som helst.

Parallellt med väckelsemötena pågår en utställning. Förra året deltog Kristna studentrörelsen (Kriss) med projektet ”religion, hjärta, hbt”. Syftet med projektet är att underlätta för kristna homosexuella, bisexuella och transpersoner att leva öppet med sin läggning.

Även i år ville Kriss delta med ”religion, hjärta, hbt”, men nu blev det nej. Jesusmanifestationens ledningsgrupp skyller på platsbrist, men i avslaget står det, enligt Kyrkans Tidning, att ”detta upplägg har vi för att alla kristna grupperingar skall kunna delta”. Hurdå alla? Massor av kristna, som gillar klapp och klang, ställer inte upp på diskriminering av sexuella minoriteter.

Ibland måste man välja på vilken sida man ställer sig. Antingen släpper man in hbt-människor i gemenskapen eller så tillåter man att de stängs ute. Ledningsgruppens beslut är både fegt och skamligt.

Gert Gelotte