Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ge tillbaka rätten till assistans!

En dom i Regeringsrätten har skapat det prejudikat nu används för att neka funktionsnedsatta rätten till assistans. I veckan debatteras den personliga assistansen i riksdagen. Vänsterpartiet vill få ett förtydligande av lagen så att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva att aktivt och självständigt liv. Var står övriga partier? skriver Eva Olofsson och Jesper Odelberg (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När den personliga assistansen kom 1994 var det en frihets och jämlikhetsreform för människor med omfattande funktionsnedsättningar. I stället för att bo på institution kunde man nu bo i egen bostad. I stället för att vara beroende av anhöriga kunde människor leva ett självständigt och oberoende liv. Den personliga assistansen gjorde det möjligt att skaffa utbildning, arbete och familj. I stället för att vara hänvisad till boendeserviceenheten kunde man resa, delta i kultur- och fritidsaktiviteter. I stället för att vara föremål för vård- och omsorg fick man nu möjligheten att vara en aktiv medborgare.

Därför är den personliga assistansen så viktig och därför blir det en katastrof för de hundratals människor som på grund av försäkringskassans hårdare bedömningar förlorar sin assistans. Människor som inte längre kan arbeta, som får svårt att fungera aktivt som förälder, hamnar i husarrest eller blir beroende av anhöriga. Människor som inte längre kan bo i egen lägenhet utan tvingas flytta till gruppboende. För många av de 20 000 användarna av personlig assistans innebär det en oro och ångest inför vad som kommer att hända dem i framtiden. Kommer deras självständighet och självbestämmande att begränsas eller kommer det att kunna leva det liv de önskar.

Prejudicerande dom öppnar för snäv lagtolkning

Anledningen till att Försäkringskassan kan tolka och kommer att fortsätta att tolka lagen så snävt är en dom i högsta rättinstans, Regeringsrätten, 2009 som skapat ett prejudikat. I domen nekas en strokedrabbad man som är förlamad och sitter i rullstol assistans. Ett motiv till detta var att han kunde äta själv och därför inte ansågs ha de grundläggande behov av hjälp i 20 timmar i veckan som berättigar till assistansersättning. Följden av domen har blivit en snävare och mer mekanisk bedömning av vad som ger rätt till assistans. Många får därför avslag på sina ansökningar och hundratals personer har förlorat sin assistans. I stället hänvisas de till kommunens varierande insatser.

Redan 2010 fick socialutskottet vid en hearing med funktionshinderorganisationer läget presenterat för sig. Sedan dess har frågan varit aktuell och Socialstyrelsen och Försäkringskassan varit på besök och olika rapporter från dessa myndigheter inväntats. Under tiden har människor förlorat sin assistans.

Det finns ingen anledning att vänta längre. Därför föreslår Vänsterpartiet nu i riksdagen ett förtydligande av lagstiftningen så att den åter lever upp till de ursprungliga intentionerna om att människor med omfattande funktionsnedsättningar ska kunna leva att aktivt och självständigt liv.

Folkpartiets dåvarande partiledare, Bengt Westerberg, var den som lade fram reformen som fick ett brett parlamentariskt stöd. Var finns nu övriga partier? Ställer ni bakom ett förtydligande av lagen eller skall fler människor förlora sin assistans och rätten till ett självständigt liv.

Eva Olofsson (V)

ledamot i riksdagens socialutskott

Jesper Odelberg (V)

artist med personlig assistans

Bild - 1
Bild - 2
Mest läst