Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
När jag blir gammal, sjuk eller av annan anledning behöver hjälp av samhällets tjänster framställs ett paket som gäller för alla, skriver Carina Möberg.

Ge oss en ålderdom värd att leva för

Hur får vi alla en ålderdom värd att leva för? Min övertygelse är att samtliga politiska partier omgående måste försöka förstå och sätta sig in i människans olika levnadssätt. Att de skaffar sig ett helikopterperspektiv, en förmåga att se samhället från ovan och en insikt i att alla människor inte tänker på samma sätt som de själva gör är en mycket bra början.

Att förstå att det finns äldre som vill vara med och umgås med likasinnade, vill utvecklas både emotionellt och kulturellt. Att sitta i en grupp som bara samlats ihop på ett boende och spela bingo för att vinna en banan eller annan frukt är utbudet på många av våra äldreboenden i dag.

När jag blir gammal, sjuk eller av annan anledning behöver hjälp av samhällets tjänster framställs ett paket som gäller för alla. Biståndsbedömningen (smaka på det ordet) följt av en IRF (individuell resursfördelning) eller ett Brukarkort sammanställer vad jag har rätt till för insatser. Hela ovanstående mening skriker myndighet över det hela som jag på nåder kan få. Rättigheter som jag betalt skatt för i hela mitt yrkesverksamma liv!

Det gäller för samtliga politiker att vara kreativa, igenkännande, empatiska, och att se och erkänna alla människors grundläggande olikheter i behovet av vård och omsorg. Kanske ska det framställas en meny? Två eller fler omsorgspaket, där olika insatser framställs som kan appellera till människans olikheter? Vad vet jag? Men det är just den här typen av tankar som bör finnas i våra politikers hjärnor när de skapar och beslutar om vilken äldreomsorg samhället skall stå för i framtiden.

Ge oss besked! Vi tror oss bli omhändertagna på ett visst sätt men när trygghetssystemen är hotade och media fokuserar på vanvård bör vi alla få reda på vad vi kan förvänta oss av framtiden. Då kanske vi alla kan få en ålderdom värd att leva för!

Carina Möberg

vd, Hemservice i Halland AB

Mest läst