Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

"Ge Lavin Eskandar en postum medalj"

Lavin Eskandar, 20, offrade sitt liv för att rädda sina elever. Nu har ett upprop startats för att ge honom en postum hedersmedalj. – Det skulle visa att Sverige tog avstånd från rasister och nazister, säger initiativtagaren Michael Sigge.

När Anton Lundin Pettersson, 21, gick till attack på Kronans skola i Trollhättan blev 20-årige Lavin Eskander hans första offer. Vittnen har berättat hur elevasisstenten försökte stoppa och övermanna gärningsmannen då denne gick till attack med svärd mot barnen på skolan. Istället blev han själv svårt skadad och avled senare på sjukhus av de skador han ådragit sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Lavin Eskandar hyllas just nu som en hjälte över hela landet.

"Jag vill se Lavin Eskandar officiellt hedrad av nationen för sitt hjältemod, jag vill se kungen överlämna medaljen till hans familj för att visa att landet högaktar dom svenskar som gör det yttersta för sina medmänniskor!", skriver Michael Sigge, 42, som nu startat ett upprop för att belöna Lavin Eskandar för hans insatser.

Helst ser han att Medaljen för berömliga gärningar delas ut till den 20-årige hjälten postumt.

– Det skulle dels vara ett sätt att hylla en verklig hjälte som offrade sig själv för att rädda livet på skolbarn. Men det vore också en politisk markering. Sverige som nation skulle visa vårt avståndstagande från den här typen av rasistdåd, och visa att vi uppskattar en ung människa som gjort sitt yttersta för sina medmänniskor.

Medaljen för berömliga gärningar har delats ut väldigt sällan sedan 1975, men nu hoppas Michael Sigge att regeringen ska dela ut den postumt till Lavins familj.

– Sverige som nation borde uppmärksamma Lavin Eskandars agerande med något som verkligen kan bli ett fint minne för hans familj.

Michael Sigges vän Stephan Lindeblad fick på lördagsmorgonen svar från intendenten Tom Bergroth på Kungliga Majestäts ordenskansli, som mejlade att det är "ett aktningsvärt initiativ."

– De skriver att medaljen aldrig förut delats ut postumt, men att de ska titta på förslaget och återkomma, berättar Michael Sigge.

– En medalj är en väldigt stark symbol, och skulle i det här fallet visa att vi i Sverige uppskattar hjältar alldeles oavsett hudfärg.

En svensk medalj som instiftades 1832 av Kungl. Maj:ts Orden för att belöna svenskar för "behjärtade räddningsbragder".

Delas sedan 1975 ut av regeringen till "personer som rådigt och modigt räddat en människa i livsfara", i genomsnitt mindre än en gång per år.

Medaljen finns i tre valörer: Åttonde storleken i guld, Femte storleken i guld och Åttonde storleken i silver.

Den bäres i blått band med gula kanter.

Mest läst