Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Sverige är ett idealiskt asylland för Edward Snowden, enligt den amerikanske senatorn Gordon Humphrey, skriver Leif Elinder.

Ge Edward Snowden asyl i Sverige

Sverige bör fortsätta sin tradition att stå upp för yttrandefriheten och därför ge Edward Snowden asyl, skriver Leif Elinder.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under andra världskriget (1940) blev redaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, Torgny Segerstedt, uppkallad till Gustav V på Stockholms slott. Avsikten var att tillrättavisa Segerstedt för kritik mot nazism och för den svenska samlingsregeringens kritiklöshet mot tysk utrikespolitik. Kungen menade att kritiken utgjorde en fara för landets säkerhet. Segerstedt replikerade: Är det bättre att leva på knä än att dö upprätt?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dag riskerar vi inte att dras in i krig. USA:s utrikespolitik kan inte jämföras med den politik som Tyskland då förde. Men betydelsen att i handling alltid stå upp för yttrandefrihet får inte underskattas. I tisdags (30/7) kungjordes den domen mot visselblåsaren Bradley Manning. Fängslad under drygt tre år och under inhumana förhållanden har han väntat på att få sin sak prövad i domstol.

Bradley Manning dömdes bland annat för spioneri för att till Wikileaks läckt hundratusentals dokument om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan. Manning slapp undan att dömas för anklagelsen att ha hjälpt fienden men han riskerar ändå upp till 136 års fängelse för fällande domar på flertalet av de 22 åtalspunkterna.

Människorättsorganisationen Amnesty International framför att USA inte har rätt att åtala någon för att man lämnat upplysningar om en regerings brott mot mänskliga rättigheter. Amnesty anser vidare att Edward Snowden, som läckte sekretessbelagda dokument från USA:s nationella säkerhetstjänst, NSA, kan vara i riskzonen för en inhuman behandling om han skulle utlämnas till USA.

Blockerar luftrummet

Edward Snowden, har sedan en månad befunnit sig på ett transitområde på Moskvas flygplats och har nu fått tillfällig asyl i Ryssland. USA:s regering har tvingat honom att vara kvar där genom att annullera hans amerikanska pass, vilket gör det omöjligt för honom att resa därifrån på reguljärt sätt. USA har vidare förmått angränsande länder i Europa att blockera luftrummet till de tre sydamerikanska länder (Venezuela, Bolivia, Nicaragua) som lovat Snowden asyl om han kan ta sig dit.

Den före detta amerikanske senatorn Gordon Humphrey vädjar nu till Sveriges regering att bevilja Snowden asyl. Humphrey menar att Edward Snowden gjort sitt land och världen en stor tjänst. Som sanningssägare (whistleblower) är han beredd att riskera sin frihet.

Allt fler framför nu offentligt krav på att Sverige ställer upp. Personer som sociologiprofessorn Stefan Svallfors (som nominerat Snowden för Nobels fredspris) epidemiologiprofessorn Marcello Ferrada-Noli (som Sverige genom asyl räddade från Pinochets tortyrkamrar) förre vänsterledaren Lars Ohly, den liberala debattören Fredrik Segerfeldt, Björn Brändewall (FP), professorn Anders Romelsjö (Jinge.se), Bo Widegren (S), Anna Troberg (PP) med flera.

Sverige idealiskt asylland

Gordon Humphrey avslutar sin vädjan till Sveriges regering på följande sätt: Sverige är det idealiska asyllandet: "Ert land har sedan lång tid tillbaka ett väletablerat rykte för att upprätthålla rättssäkerhet och mänskliga rättigheter. Samtidigt som ni är vänligt inställda till USA, är Sverige principfast och oberoende i sin utrikespolitik. Ändå skulle amerikanerna kunna vara lugna, förvissade om att Sverige inte skulle dra fördel av USA medan ni ger en säker asyl till Edward Snowden."

Sverige har vunnit internationellt erkännande för hur vi ställt upp för amerikanska vapenvägrare under Vietnamkriget och för hur modiga svenska diplomater som Harald Edelstam (Chile) och Raoul Wallenberg, med flera, löst etiska, juridiska och politiska utmaningar på ett okonventionellt men framgångsrikt sätt. Låt oss fortsätta handla så.

Leif Elinder

barnläkare och debattör

Bild - 2
Mest läst