Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
clean4 (kopia)

Ge äldre egna rut-tjänster

Många äldre vill ha hjälp med städning, snöskottning och annat praktiskt, men får inte det stödet från hemtjänsten. Låga pensioner begränsar i dag förmågan att betala för privata rut-tjänster. Därför föreslår vi att skatten på hushållstjänster till äldre tas bort, skriver Almega och SPF Seniorerna.

Samstämmiga rapporter visar att antalet personer som är 80 år och äldre kommer att öka med omkring 70 procent i Sverige de närmaste tjugo åren. Många vill fortsätta bo kvar hemma, med stöd från hemtjänsten. Samtidigt vill allt fler äldre fortsätta arbeta även efter pensionsåldern, men kan ändå behöva olika former av insatser i hemmet.

Kommunerna har redan svårt att hantera detta, och i många fall tvingas anhöriga – oftast kvinnor – oavlönat ta ansvar för tillsyn och omsorg, på bekostnad av sin egen livskvalitet och arbetsförmåga. Studier visar även att många äldre är obekväma med att be anhöriga om hjälp.

Då många äldre på grund av låga pensioner har begränsad förmåga att betala privat för hemservice, föreslår Almega och SPF Seniorerna att skatten på hushållstjänster till äldre helt tas bort. Vi kallar detta för senior-rut.

Bra komplement

Senior-rut ska inte ersätta det som erbjuds i enlighet med socialtjänstlagen. Grunden är jämlik tillgång till hemtjänst efter behov. Men för de som vill ha mer eller högre frekvens på insatserna, skulle senior-rut vara ett bra komplement. Det kan handla om städning, tvätt, fönsterputsning, snöskottning, gräsklippning med mera.

Detta skulle ge äldre en större mångfald av utförare att välja bland, och möjlighet att påverka när och hur man vill ha hjälp. Dessutom skulle senior-rut avlasta hemtjänsten, ge högre livskvalitet och stärkt självständighet. Det skulle vidare bidra till fler arbetstillfällen.

22 500 vita jobb

Redan har rut-reformen gett 22 500 vita jobb sedan 2007, och enligt Skatteverket utförde företag under förra året rut-tjänster åt 668 000 svenskar. Tidigare SCB-statistik visar att drygt 38 procent av köparna är 65+. Om varje svensk över 65 år fick råd att köpa ytterligare en timme och 16 minuter rut-tjänster i månaden skulle det motsvara 12 960 nya heltidstjänster för att utföra jobbet.

Sammantaget skulle senior-rut bidra till bättre service till och större trygghet för landets allt fler äldre, och samtidigt nya arbetstillfällen. Därför borde detta starkt övervägas av riksdagens partier.

Anna-Karin Hatt

vd Almega

Christina Rogestam

ordförande SPF Seniorerna

Mest läst