Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gazaflottan: Vi blir saboterade

Dykare har saboterat ett av fartygen som ska försöka bryta Israels Gazablockad, hävdar protestarrangörer, men skeppet ska avsegla som planerat. Israel pekar ut flottan som "hårdföra terroraktivister".

Utrustade med skärverktyg ska dykare ha försökt sabotera fartyget Juliano som ägs av organisationen Ship to Gaza i Sverige, Norge och Grekland. Fartyget deltar i den flotta som, trots blockad, ska försöka nå Gazaremsan. Propellerdelar har skadats medan skeppet låg i hamn, uppger svenska Ship to Gaza.

"Det är en sak att främmande makt pressar den grekiska regeringen att fördröja vår seglats med byråkratiskt krångel. Det är en helt annan sak att fientliga agenter opererar på grekiskt territorium. Det är hög tid för det internationella samfundet att sätta ner foten och säga: Nu räcker det!" framhåller Ship to Gazas svenske talesman Mattias Gardell i ett uttalande.

Hinner lagas

Den grekiska kustbevakningen bekräftar för TT att den känner till anklagelserna, men ville på tisdagen varken bekräfta eller dementera skadorna.

Mattias Gardell hävdar däremot att deltagarna utsatts för stor fara:

– Det är så allvarligt att det borde kunna rubriceras som ett mordförsök.

Enligt svenska Ship to Gaza kommer reparationerna att ta cirka två dagar och skeppet kommer inte att hindras från att avresa som planerat.

"Terroraktivister"

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman säger att Gazaflottan inte är ute efter att ge humanitär hjälp, de är tvärtom "hårdföra terroraktivister".

– De vill avsiktligt skapa en provokation, de är ute efter konfrontation, de är ute efter blod, de är ute efter många bilder på tv-skärmar, säger han i en israelisk radiointervju.

Israels armé (IDF) säger sig vara beredd att borda fartygen om de försöker ta sig igenom blockaden. Om så sker påstås vissa aktivister, enligt IDF, vara redo att angripa soldater med farliga kemikalier.

– Vissa deltagare ombord har öppet sagt att de kommer bruka alla till buds stående medel mot israelisk militär om de blir stoppade, säger Björn Hermann, talesperson för IDF, till TT i telefon.

Gazaremsan är ett av världens mest tättbebyggda områden. 1,6 miljon människor trängs på en yta en tredjedel så stor som Ölands.

Gaza styrs av den islamistiska Hamasrörelsen, som vann valet 2006 och tog total kontroll över remsan efter en våldsam uppgörelse med rivalen al-Fatah 2007.

Israel håller området i blockad till lands, till sjöss och i luften.

I december 2008 gick Israels militär in i Gaza efter palestinsk raketbeskjutning.

Kriget som följde varade i 22 dagar. Enligt människorättsgrupper dödades 1 400 palestinier och 13 israeler. (TT)

Mest läst