Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Gav klappar till fattiga – bötfälldes av p-vakt

Annica hade samlat ihop över 200 julklappar till fattiga barn. När hon parkerat utanför Stadsmissionen var en p-vakt från Securitas blixtsnabbt framme och gav henne böter på 900 kronor.

Det ösregnade över Stigbergsliden och alla p-platser var upptagna i backen när Annica Gerber vid 11-tiden i går kom körande med sin kombi. Hon gjorde som de tre föregående åren när hon lämnat julklappar till Stadsmissionen: ställde sig i lastzonen framför huset.

Hon sprang in för att hämta personal som kunde hjälpa henne att bära. Det tog två-tre minuter. Då stod en p-vakt vid bilen som redan var lappad.

- Jag sa "snälla, vi lastar julklappar" men han var omöjlig, berättar Annica Gerber.

Borde ha kört vidare

P-vakten, en ung man i 25-30-årsåldern, förklarade att han bara gjorde sitt jobb och sa till henne att hon borde ha kört vidare, parkerat någon annanstans och burit julklapparna därifrån.

Klapparna hade Annica i papperskassar och öppna fruktkartonger.

För fyra år sedan började Annica Gerber samla in julklappar bland personalen på det försäkringsbolag hon då arbetade på. För ett år sedan blev hon egen företagare och i år var det premiär för hennes insamling i egen regi. Via sina två facebook-sidor har hon mött en stor generositet hos privatpersoner och andra företagare.

- Jag är själv mamma och vet att det är många barn i Göteborg som inte får några julklappar. Det gör ont i mig, säger hon.

"Oerhört behjärtansvärt"

Henrik Enarsson är informatör på Stadsmissionen och berättar att Annica Gerbers julklappsleverans är den klart största som hjälporganisationen får ta emot från en enskild person.

- Det är så oerhört behjärtansvärt det Annica gör. Att hon ska få p-böter just utanför vår dörr är så bisarrt.

Gun-Britt Håkansson, assistent på Stadsmissionens rådgivningsbyrå var med Annica ut till bilen och mötte p-vakten:

- Det var så hjärtlöst! Det kan ju inte vara förbjudet att ha ett hjärta när man jobbar.

Annica Greber har parkerat på samma plats alla tidigare år hon lämnat sina julklappar.

- Jag såg en lastzon och reflekterade aldrig över tilläggsskylten.

På den står "endast lastbil" mellan klockan 7 och 13.

Hänvisar till presstalesmannen

Parkeringsövervakningen i Stigbergsliden hanteras av Securitas. På företagets kundtjänst i Göteborg svarar en man som kallar sig Fredrik och vägrar uppge sitt efternamn. Om det ska skrivas en artikel måste saken gå genom presstalesmannen Peter Köhler i Stockholm, hävdar han.

- Om man anser sig felaktigt behandlad får man göra en överklagan, det står på parkeringsanmärkningen. Det är gången, säger Köhler, informationschef på Securitas.

För Annica Gerber är det principen, inte pengarna det handlar om.

- Det kändes som p-vakten gick på automatsvar. Det gick inte att nå fram till honom, säger hon.

662867.jpg
Mest läst