Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Soldiers of Odin konfronterades av polis i Drammen förra lördagsnatten.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gatupatruller nu i fler länder

Självutnämnda medborgarvärn som kallar sig Soldiers of Odin har uppträtt i flera finländska städer i kölvattnet av flyktingvågen. Nu har sådana grupper dykt upp även i Norge och Estland.

De ser det som sin uppgift att skydda medborgarna mot flyktingar, men myndigheterna i länderna betackar sig för deras tjänster.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Finland säger sig rörelsen ha 500 medlemmar. De bär svarta jackor med trycket Soldiers of Odin, en vikingahjälm och namnet på orten där de verkar.

Förra lördagen patrullerade Soldiers of Odin i norska Drammen. Norsk polis mötte gruppen och meddelade att deras aktiviteter inte är önskvärda.

-De blev stoppade av polis och förbjöds att gå medborgarvärn. De var inte fler än fem stycken, sade operationsledaren Erik Gunnerød till VG.

Varken statsminister Erna Solberg (Høyre) eller justitieminister Anders Anundsen (Fremskrittspartiet) uppskattar framväxten av de självutnämnda medborgarvärnen. Bägge betonar att det är polisens uppgift att upprätthålla ordningen.

I Estland, som knappt har tagit emot några asylsökande, uppträdde Soldiers of Odin för första gången i mitten av februari.

"Självutnämnda patrullgäng ökar inte det estniska folkets trygghetskänsla på något vis, snarare motsatsen", kommenterar statsminister Taavi Roivas på Twitter.