Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Planket på Västra hamngatan.

Gatukonst på ny vägg

Vad kännetecknar egentligen en laglig graffitivägg? Det undrar Ekta, Ollio, Shai Dahan med flera gatukonstnärer som just nu målar ett plank på Västra hamngatan. Tillståndet fick de med motiveringen att planket ändå inte är någon bestående vägg.

- De tjänstemän och politiker som bestämt om nolltolerans mot graffiti borde ta sig en promenad hit bort och se vad vi håller på med, säger gatukonstnären Shai Dahan som gläds åt beröm han fått av en förbipasserande äldre dam för de stora dalahästar han just målat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Förut i dag stannade dessutom en hel skolklass här och tittade. Läraren var otroligt uppskattande. De som kommer förbi här uppfattar inte det vi gör som vandalism, säger Dahan som i vintras flyttade från New York till Borås.

Även i New York råder nolltolerans. All form av graffiti är därmed illegal, förklarar Shai Dahan. New Yorkpolisen har inrättat en specialstyrka, gruppen mot vandalism, där 75 personer varje dag har som enda huvuduppgift att stoppa graffitimålare.

- De ser ingen skillnad på tags, klotter och mer seriös gatukonst, säger Shai Dahan.

Trots det har han själv flera gånger mött förstående enskilda poliser.

- Flera har sagt något i stil med: "okej, det här är olagligt men jag gillar det du gör, så du slipper böta bara du tar din väska och försvinner på en gång".

Situationen för gatukonstnärer i Göteborg är öppnare än i New York, menar Dahan, trots att liknande nolltolerans officiellt råder.

- Göteborgarna verkar väldigt öppna för gatukonst. Däremot känns det konstigt när vi nu fått tillstånd att måla så här centralt på Västra hamngatan, att staden inte kan nyansera sin inställning. Vad betyder i så fall begreppet "laglig graffitivägg"?

Det aktuella planket omgärdar en byggarbetsplats på Västra hamngatan, och gatukonstnärerna har fått tillstånd direkt från den ansvarige byggledaren. Hans enda önskemål var att de skulle undvika sprayburkar, tags och graffitibokstäver. I övrigt fick de fria händer.

- Det gör inget om den här väggen rivs om tre veckor, säger Shai Dahan.

- Vi gatukonstnärer ser det ungefär som när man matar en baby med smakportioner. På det här viset vänjer sig göteborgarna vid gatukonst lite i taget.

Bild - 2
Mest läst