Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gasklockan rivs

Gasklockan kommer med största sannolikhet att rivas inom kort. Renoveringsbehoven är stora och Göteborg energi vill riva. Stadsbyggnadskontoret säger ja.

Gasklockan är ett landmärke i Göteborg och en kulturhistoriskt intressant byggnad. Ändå föreslår stadsbyggnadskontorets handläggare att Göteborg energi får ja på sin ansökan om rivningslov.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nästa vecka kommer ärendet upp på byggnadsnämndens möte. Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar (S) tror att det kommer att bli rivning.

- Det finns ett gammalt beslut i fullmäktige att riva så mitt stalltips är att det kommer att ske, säger han.

Ansökan om rivningslov kom redan 1999 och kommunfullmäktige sa 2002 ja till rivning efter en motion av Kjell Björkqvist (FP) som är vice ordförande i byggnadsnämnden. Det talar för att det kommer att finnas en majoritet för rivning i nämnden.

I en remissomgång sa kulturnämnden nej till rivning eftersom byggnaden är ett landmärke och har ett symbolvärde för Göteborg. Park- och naturförvaltningen och länsstyrelsen sa nej eftersom pilgrimsfalken häckar i gasklockan. Dessutom inkom många synpunkter från allmänheten med önskemål om bevarande och förslag på olika alternativa användningar.

Däremot miljöförvaltningen ville ha rivning för att kunna sanera marken på alla föroreningar som finns där efter gasproduktionen.

Göteborg energi anser att det skulle kosta minst 15 miljoner kronor bara för att låta byggnaden stå kvar. Det finns bland annat ett stort hål i taket och byggnaden måste målas om

Mats Arnsmar vill, liksom stadsbyggnadskontoret, gärna se en ny byggnad med liknande volym på platsen.

- Jag skulle kunna tänka mig ett hotell. Det ska vara ett blickfång, säger Mats Arnsmar.

Det kommer docka att dröja innan Gullbergsvass får en ny detaljplan och tomten bebyggs på nytt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.