Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Anthea Howard är en av flera boende i Gamlestaden som blivit av med gasen till spisen samtidigt som 3-fas-elen dröjer.

Gasen till spisen avstängd

På tisdagen försvann stadsgasen till mängder av spisar. De som inte kan koppla in nya elspisar rekommenderas köpa kokplattor.

– Det känns dumt att köpa kokplatta, när jag samtidigt måste köpa ny spis. Jag har ju två barn. Det går inte att leva på pizza i fyra veckor, säger Pedro Concha, som delar sin lägenhet med Anthea Howard.

De delar problemet med andra gaskonsumenter i bostadsrättsföreningen på Banérsgatan i Gamlestaden. Föreningen har anlitat elfirman Nyberg & Karlsons för omställelsen från gas till el, vilket innebär att hushållen ska ha sina elmätare i källaren samtidigt som det dras upp 3-fas till elspisarna. Det arbetet var klart före jul och nu hänger kablarna i tomma luften, i väntan på att anslutas.

– Göteborg Energi måste förstärka huvudledningen utifrån gatan först. Vi har flera fastigheter som väntar på sådan anslutning, säger Robert Nyberg, elektriker.

Det betyder att samma bolag som stänger av gasen med ena handen, inte på flera veckor hunnit dra fram en kabel med kräm nog för att driva spisarna på 3-fas.

Anki Kalmlund på Göteborg Energi som leder Upphör-projektet säger att bolaget redan 2005 beslutade att gasen skulle upphöra och att man endast garanterade gasleverans fram till årsskiftet. Nu stängdes gasen den 10 januari.

- Tyvärr drabbas de, som har beställt försent. De får hitta reservlösningar. De får väl köpa elplattor. Eller så får de koppla in sina nya elspisar på 1-fas. Det är väl ingen omöjlighet, säger Anki Kalmlund, som erkänner bristande kunskaper inom elektriciteten.

– Det är inte tekniskt möjligt att koppla den gamla elanläggningen på en ny spis, säger Robert Nyberg, vars firma ägnat de senaste dagarna åt att ragga tag i kokplattor på byggvaruhus och liknande platser.

Kokplattorna är till minst fyra trappuppgångar på Kobbarnas väg, vilka också saknar gas till sina spisar. Den bristen tar fastighetsförvaltaren ansvar för och servar de hyresgästerna som klagar med kokplattor.

"Eftersom Göteborg Energi har monopol på servisdragning har vi inte kunnat påverka detta", låter förklaringen. I källaren står alla nya elspisar och väntar på att bli inkopplade av Robert Nyberg med flera.

Men kunde ni inte vänta med att stänga av gasen tills servisledningen är framdragen till fastigheterna?

– Nej, den hade redan påbörjats på måndagen. Det går inte att backa, svarar Anki Kalmlund.


Mest läst