Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

julkulor

Gammalt julpynt får nytt liv

Julkommersen pågår för fullt på stan. Och även i antikhandeln syns det att det är juletider. Juldekorationer är inget nytt, och just nu står antika julsaker högt i kurs.- - Det känns mer personligt att handla presenter i antikaffären. Och dessutom kan man ha bättre samvete, det är ju återvinning, säger en kund som just köpt en toppspira i present.
För många är en riktig gammaldags Carl Larsson-jul högsta drömmen. Men även om få upplever det idag är det många som fått upp ögonen för gamla juldekorationer.
- För oss handlare blir det allt svårare att få tag i gamla julsaker, säger Pia Andersson på Jerner Antik.
Hennes affär är ändå just nu fylld av allt från gamla glaskulor och toppspiror till granen, till ljusstakar och julporslin.
Porslin dekorerat med tomtar eller gristrynen ansågs under en period lite osofistikerat.
- Särskilt på 70-talet när man skulle fira alternativ jul rynkade nog många på näsan åt det, men i dag är gammalt svenskt julporslin väldigt attraktivt, inte bara i Sverige, säger Pia Andersson.

Svårt bestämma åldern
En grötterrin med tomtedekorationer från Rörstrand, troligen tillverkad någon gång på 20-talet kostar drygt två tusen kronor, och till det priset tror inte ens Pia att den lär användas att servera gröt i.
För att en sak ska klassas som antik ska den dock vara ännu äldre än så. Gränsen för antikviteter går vid 100 års ålder.
- Det är inte alltid så lätt att avgöra åldern. Många saker är ganska tidlösa. Men man ser tydligt att det kom mycket mer glaskulor efter andra världskriget när folk började få bättre ekonomi, säger Pia.
Många av de riktigt gamla julgransdekorationerna är hemmagjorda. Pia Andersson har till exempel en ljusstake i trä, vara skavanker tydligt skvallrar om hemmabygge.
- Förr var veckotidningarna fulla med beskrivningar på hur man gjorde sitt eget julpynt, och många hade ju inte råd att köpa, så därför byggde man själv.

Ofta hemmagjort
Att det gamla ofta är hemmagjort är också enligt Krister Håkansson på antikaffären Mormors Spegel orsaken till att sakerna är svåra att få tag idag.
- För hundra år sedan dekorerade man ofta granen med äpplen och annat som är ätbart. Pappersstrutar för godis och andra dekorationer som man tillverkade själv har ju inte ansetts vara något värt, säger han.
I dag är det annorlunda.
Mest läst