Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Gammal charm med kunglig glans

  Mitt i livet ville Rebecca och Traolach McCabe ha förändring och flyttade med sina tre småbarn från Gloucestershire i England till Särö. Nu bor de i ett 500 kvadratmeter stort trähus från 1841. Sakta men säkert renoverar de huset tidstypiskt i Carl Larssonstil men också lite brittiskt. Som huset kanske var en gång.
  Från den stora träverandan, som har sett likadan ut i 150 år, breder en gigantisk gräsmatta ut sig ner mot Skörvallaviken. Sommartid anas det blå från havsviken mellan ekar. När löven faller på hösten syns betydligt mer av havet.

  Gräsmattan är välklippt. Det är Traolachs uppgift. När vi diskuterar den spejar han ut, snart är det dags igen. Som hjälp har han en åkgräsklippare vilket förmodligen behövs, trädgården är 5000 kvadratmeter och en stor del täckt av gräsmatta.

  Traolach är ekonom och fortfarande för det mesta stationerad i London. När vi är på besök jobbar han hemma och är upptagen av långa affärssamtal på mobiltelefonen.

  Obehandlat furugolv i hela huset
  Rebecca och jag slår oss ner i köket som är specialbyggt i gammal stil. Det är stort, vitt, luftigt och ljust. Rebecca har haft en bestämd uppfattning om hur hon vill ha det, men haft hjälp av en inredningsarkitekt med att utforma idén. När de kom in i huset 2004 bestod det av grovkök, skafferi och en köksgång. De rev ut alla väggar och satte in ytterligare ett fönster i gammal stil. De har lagt in obehandlat furugolv med golvvärme i hela huset.

  - En tid är det fläckigt men det kommer att se bra ut om ett par år, säger Rebecca och granskar det med rynkad panna.

  Och sedan fortsätter hon med ett nöjt leende:

  -Det behöver aldrig behandlas mera.

  Vitmålad moraklocka
  Den låga sittbänken under fönstret är Rebecca mycket förtjust i. Likaså den vitmålade moraklockan vid matbordet, som brodern målat och som hon har fått från hans antikaffär.

  I vardagsrummet strax innanför verandan står en pampig Mariebergskakelugn. Väggarna har McCabes låtit handmåla som brukligt var på 1880-talet. På en byrå står ett foto på huset från 1871. Då fanns ingen övervåning, den byggdes 1912. På kortet lutar sig kung Karl XV i ljus sommarkostym mot verandaräcket. Kungen och hans stab hyrde huset i sex veckor den sommaren och höll till och med konselj här i det som numera är vardagsrum. Fyrtio år senare var Gustav V ofta gäst i huset. Det ägdes då av diplomaten Wollmar Boström som spelade tennis med kungen. Huset var sommarhus ända fram till 1976.

  - I det som nu är kök fanns förr två sovrum. I ett av dem bodde förmodligen kungarna, säger Rebecca.

  Rebeccas mamma är från Sverige men har levt i England i över fyrtio år. Farmor var svenska.

  Har tillbringat alla somrar utanför Kungsbacka
  Rebecca har tillbringat alla somrar under uppväxten hos mormor utanför Kungsbacka.

  - Jag älskade att vara i skogen och plocka blåbär som barn. Mormor hade vedspis i sommarhuset, för mig betydde det hemtrevnad. Vedspis, plocka svamp och att sen steka den.

  Det var den bild hon hade gömd inom sig och tog fram när det blev tal om att flytta någonstans.

  Det började med en middag med vännerna i McCabes hem i Painswick 15 mil väster om London. Dit hade de flyttat när de fick barn. De hade bott där i fem år och trivdes mycket bra.

  Skulle inte livet innehålla något mer?
  Någon av dem började tala om att nu sitter de här med hus, barn och bra jobb. Är det allt? Skall inte livet innehålla något mer? Samtalet löpte vidare och de började diskutera att flytta till ett annat land. Hur skulle det vara? Vännerna vid bordet nämnde Frankrike som en möjlighet.

  - De flyttade dit och bor där idag. Vi var på väg också, men jag ångrade mig. Jag kan inte franska särskilt bra och när vi var här och hälsade på sommaren 2003 dök tanken på Sverige upp.

  En liten annons i tidningen fångade hennes uppmärksamhet. Hon mindes att hon hade sett den ett halvår tidigare också, när de var i Sverige över julen. Skogshyddan var till försäljning. Att det stora pampiga huset har ett så anspråkslöst namn beror på att det på 1700-talet låg en liten stuga med det namnet på tomten.

  Flyttade in i juni 2004
  - Jag åkte och tittade och älskade det jag såg, säger Rebecca.

  Det var renoverat på 1970-talet och behövde en uppfräschning igen på 2000-talet. Rebecca som arbetar med antika möbler såg husets potential.

  - Det var möjligt att göra det riktigt fint. Någon dag senare hämtade jag Traolach på flygplatsen och sa till honom att jag hade tittat på ett hus och att han borde se det.

  Traolach tyckte om det och de lade ett bud som accepterades och flyttade in i juni 2004.

  Det blev en del missförstånd
  - Det behövdes mycket arbete för att sätta det i stånd och det skrämde nog de flesta andra spekulanter. De kunde inte se över hindren. I England är det normalt att folk köper hus och renoverar dem.

  I augusti 2004 började restaureringen av huset som pågår än idag. Eftersom de ofta har gäster var högsta prioritet att ordna några gästrum i huset. Vinden röjdes ut och arbetet med rummen började. Mäklaren bistod med kontakter med inredningsarkitekt, snickare, rörläggare och målare. Eftersom Traolach var mycket i England blev Rebecca ensam arbetsledare. Något som inte var helt lätt, eftersom hon samtidigt hade fullt upp med att ta hand om och introducera de tre barnen i landet. Det blev en del missförstånd mellan hantverkarna och henne.

  Fem kakelugnar som fungerar
  - Jag försökte be om fast pris, men ingen av hantverkarna ville det. När du renoverar ett hus som är gammalt vet du aldrig vad du hittar. I grovköket var det ruttet och vi fick rekonstruera bjälklaget. Vi var ovana, kom från ett annat land, visste inte hur det fungerade här och förstod inte allt. Det var tufft och kostade oss mycket pengar.

  Huset har verkligen mycket goda förutsättningar, med högt i tak överallt och många fönster i alla väderstreck. Fem kakelugnar som fungerar och en stor öppen spis från mitten av 1800-talet.

  - Det känns att det har varit ett sommarhus.

  De dåvarande ägarna vinterbonade, isolerade ytterväggarna och satte in dubbelglas i fönstren. Traolach och Rebecca McCabe har satt in bergvärme eftersom elkostnaden var monstruös.

  Lite nött och använt ska det vara
  Det är Rebecca som inreder huset och som med säker smak styr. Hon är förtjust i Karin och Carl Larssons inredningsstil och i antikviteter ifrån 1700-talet. Lite nött och använt skall det vara, tycker hon. En hel del av inredningen är brittiskt inspirerat, med fantastiska färgklickar här och där. Några av husets möbler är nytillverkade i gammal stil, något är antikt och annat är modernt. Hennes bror har en antikaffär i London. Han är ofta i Sverige och köper möbler och har bidragit med mycket. Svensk allmoge är högsta mode i London och har varit så i femton år, berättar Rebecca.

  - I alla inredningsmagasin visar de flotta hem med svenskt 1800-tal. Men det konstiga är att det inte finns här. Svenskarna möblerar själva modernt och stilrent.

  En del av inredningen har hon hämtat från egna butiken Linné Antik på Andra Långgatan i Göteborg, där hon säljer franskt linne och antika möbler.


  Behövde paus i renoveringen
  Första renoveringsomgången blev färdig efter ett och ett halvt år.

  - Jag var trött på att vakna varje morgon när hantverkarna stormade in i huset. Vi ville ha en paus och jag har varit rädd att sätta igång igen.

  Nu börjar de bli mogna för att ta itu med det som är kvar. Sovrummet står härnäst på tur, det mörkaste rummet i huset. De har satt in ett fönster till och ska måla tak och golv. Sedan är det badrummen. Ett i anknytning till Rebeccas och Traolach sovrum och ett till barnen. Nästa år skall hela huset målas om, förmodligen blir det vitt, och så vidare.

  - Vi skall starta processen igen. Förmodligen blir det ett livslångt renoverande. A never ending story, säger Rebecca McCabe och skrattar glatt.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.