Gamla domar gav eko i mutmål

ANNONS
|

Den tredje rättegången i Göteborgshärvan har, återigen, sitt ursprung i media. Det var SVT:s Uppdrag granskning som 2010 berättade om hur en fastighetsingenjör vid bostadsbolaget Poseidons kontor i Frölunda fått elinstallationer utförda i sin villa av elektriker från Bergendahls El.

Elföretaget var en stor leverantör till Poseidon och höll samtidigt på med arbeten i bostadsföretagets lokaler i Frölunda. Det var också till sin kontaktperson på Bergendahls som fastighetsingenjören vände sig när han ville ha privata tjänster utförda.

Den nu 65-årige mannen hävdar att han hade en överenskommelse och att arbetet skulle betalas när det var klart.

Men statsåklagare Nils-Eric Schultz anser att det är en grov muta och att en konstruerad faktura, för arbetsmaterial och 110 arbetstimmar, skickades först sedan SVT börjat gräva inför sitt program.

ANNONS

Fastighetsingenjören betalade via sin hustru in 122 000 kronor, men det var sommaren 2010. Installationerna gjordes redan 2006-2007.

Själv mindes ingenjören ingenting om när elektrikerna var hemma hos honom och hans fru.

- Det är ganska vagt, sa åklagaren.

- Det är möjligt, men det är på sjätte året, sa ingenjören.

- Men du är vagare än under förhören.

- Det vill jag inte påstå, sa ingenjören och längre kom de inte.

Nils-Eric Schultz menar att mannen har missbrukat sin förtroendeställning och att en odaterad offert och fakturan upprättades för att dölja brottet.

Under slutpläderingen underströk Schultz att det inte finns många tidigare mutdomar att jämföra med, men han lyfte fram tingsrättens fällande dom i det så kallade tegelmålet som ett föredömligt exempel. Där blev straffpåföljden sex månaders fängelse.

65-åringens försvarare Per Gunnarsson framhöll å andra sidan att hovrätten friade i samma mål. Dessutom citerade han den friade domen i det andra mutmålet, mot en före detta NCC-anställd och en tidigare medarbetare vid Lokalförvaltningen.

- Jag menar att det mer eller mindre går att lägga kalkerpapper mellan målen utom att det inte finns några försvårande omständigheter för min klient, sa Per Gunnarsson.

- Det är inte styrkt att något mutbrott över huvud taget har begåtts, sa han.

ANNONS

En svårighet under rättegången var att 65-åringens tidigare kontaktperson på Bergendahls inte var med och kunde svara på frågor. Anledningen är att han är misstänkt i en annan av korruptionsutredningarna kring ett Poseidonkontor, Olskroken, och väntar åtal inom kort.

Det rör ännu större belopp och Schultz valde att inte åtala mannen i Frölundadelen.

- En avsikt kan inte vara enkelriktad. Den utreder man inte genom att bara höra ena parten, sa Per Gunnarsson kritiskt och avvisade att det fanns något brottsligt uppsåt.

Domen faller den 6 mars klockan 14.

ANNONS