Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kenneth Gustafsson i grönsvart tröja med kaptensbindel om armen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaisikonen avslutar karriären: Inget lätt beslut

Det blir inget mer spel i Gais för Kenneth Gustafsson. Efter ett år av skador väljer nu lagkaptenen att avsluta karriären. – Det är lite sorgligt, säger Gustafsson till GP.

Gais lagkapten Kenneth Gustafsson slutar spela fotboll. Beslutet tas efter en avslutande säsong där försvararen inte spelat en enda match på grund av skador.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var under fjolårets sista träning som Gustafsson drog av korsbandet och som gjort att han fått se årets säsong från sidan. Skadan har även gjort att tankarna på att sluta spela funnits med en tid.

– Jag har gjort allt för att komma tillbaka så att jag skulle kunna vara med och ta beslutet då. Jag var tidigt inne på att om jag inte skulle vara tillbaks i år så visste jag inte riktigt hur jag skulle göra, då var jag mer tveksam om jag skulle fortsätta.

– Jag har känt nu att jag vet inte riktigt om mitt knä är bra i januari eller om det blir i mars, april nästa år och jag var inte redo att hålla på ett år till och riskera att skada mig igen eller att i värsta fall gå ett år till utan att kunna vara med fullt ut. Jag hade inte haft jättemånga år kvar.

– Jag gjorde allt jag kunde men det gick inte. Men det är klart att det var inget lätt beslut. Men jag har tänkt väldigt mycket och till slut landat i det. Det är lite sorligt men jag landar ändå i det när jag funderat på det.

32-åringen kom till Gais 2002 och har stannat i klubben sedan dess. Efter att Fredrik Lundgren la av tog Gustafsson över som lagkapten.

Efter fjorton år i klubben finns mängder av minnen hos honom.

– Det som man minns tydligast är väl två saker egentligen. Det är väl dels det sportsliga med avancemangen och derbyvinsterna; mot Öis i första matchen på arenan 2009 och Blåvittvinsten.

– Sedan även supportrarna som har kommit upp till Gaisgården när vi haft som tyngst och när de varit kvar på arenan, vid de tillfällena när de verkligen har stöttat oss. Det tillsammans med lite egna upplevelser när de kommit upp med någon blomma efter säsong och när de tackat för att man skrivit på kontrakt.

– Så det är både sportsliga händelser och hur supportrarna visat hur gaisare är – det är sådant jag tar med mig.

Närmast ska Gustafsson göra färdigt sin utbildning på Chalmers. Men han kommer inte att släppa fotbollen helt och hållet.

– Jag ska studera färdigt min utbildning. Sedan har jag tränarutbildning också och det är något jag vill köra vidare med på något sätt.

Tränarrollen fick Kenneth Gustafsson prova på i våras när han under sin skadeperiod var med i Gais P16 – då han även passade på att hjälpa ungdomar med sina skoluppgifter uppe på Gaisgården.

– När jag inte kunde vara med och spela så var det skönt att kunna vara på planen lite. Det var något som lockat mig och det var fantasiskt roligt, så jag var med en dag i vecka och sedan kollade jag på matcherna under vårsäsongen.

Är tanken att komma tillbaka till Gais om du fortsätter på tränarspåret?

– Vi har pratat lite löst om det. Sedan är det klart att det ska stämma för dem, och det ska passa in i vardagen för mig. Så det återstår att se lite vad som blir. Det är inte klart ännu, men det är ingenting som jag är främmande för. Men det är upp till Gais också.