Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collage325

Gais stöttar domaren – med proffshjälp

Efter att en 15-årig domare lämnat en Gais-match i tårar agerar nu klubben – och anordnar ett möte mellan 15-åringen och Champions League-domaren Sara Persson.– Jag följer nyhetsflödet och kände igen mig direkt, säger Persson.

Efter ungdomscupen i helgen framfördes skarp kritik mot högljudda ledare i Göteborgsklubbarna Öis och Gais, samt småländska Lindsdals IF. Öis har stängt av en ledare som anses ha uppträtt aggressivt.

Gais och Linsdals IF var dessutom inblandade i den match som blivit mest omdiskuterad, och som slutade med att en 15-årig domare lämnade turneringen i tårar.

– Det var jobbigt. De skrek att jag var dålig och seg och att de inte ville att jag skulle fortsätta döma. Så då ville jag åka hem, sa hon till GP.

Gais kommer att träffa de berörda tränarna under onsdagskvällen, och har ännu inte beslutat om någon avstängning. Däremot har man varit i kontakt med den unga domaren – och erbjuder nu henne stöd. Klubben väljer att ta hjälp av Sara Persson, FIFA-domare som just nu befinner sig i Frankrike för att döma Champions league.

"Gais kommer att sätta samman Sara Persson och den unga kvinnliga domaren för ett samtal som präglas av erfarenhetsutbyte och utveckling." skriver man på sin hemsida.

Persson säger att hon kan känna igen sig i den 15-åriga domarens upplevelse.

– Jag följer nyhetsflödet och kände igen mig direkt. Jag började döma för 20 år sedan, det är tråkigt att jag upplevde sånt här då och ännu tråkigare att hon fått uppleva det nu.

Gais har även varit i kontakt med 15-åringen och säger sig kunna erbjuda mer stöd framöver. Klubben skriver också att man, förutom de berörda ledarna, kommer att hålla ett stormöte med klubbens alla ledare inom kort.

"Ärendet är inte avslutat" konstaterar Gais och menar att klubbens prioritering hittills varit inriktad på att hjälpa den drabbade domaren.

Under onsdagen berättade Öis att man beslutat att stänga av en ledare. Kommunalrådet David Lega, som tidigare under dagen hotade med att försöka stoppa bidragen till klubbarna, var efter klubbarnas respektive besked något mindre arg.

– Bra agerande, men det är också viktigt att man har en plan för att arbeta förebyggande mot den här typen av incidenter, säger kommunalrådet, som också är vice ordförande i idrott- och föreningsnämnden.

Mest läst