Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gais nye kapten

En kommendörkapten skall föra Gaisskutan vidare. Sebastian Arby är ny klubbdirektör.
Man skulle kunna beskriva honom som en globetrotter. För det är en väldigt berest klubbdirektör Gais har anställt. Sebastian Arby har en 29-årig lång karriär som sjöofficer med flera utlandskommenderingar bakom sig. Från 2001 har han arbetat på Västsvenska idrottsförbundet som förbundschef, men där slutade han 2007 då havet lockade igen.
- Det senaste året har jag varit skeppare på ett fartyg och seglat i Medelhavet, berättar han när GP träffade honom på söndagseftermiddagen.
Han beskriver sig själv som "allätare" inom idrotten och har tidigare ingen konkret koppling till Gais. Däremot har han varit ledare i Lerkil i 20 år, varav de senaste sju som ordförande i division III-föreningen. Fast hans aktiva idrottskarriär handlade mest handboll i Hellas, där han bland annat spelade SM-final. Faktum är att han fortfarande är aktiv, fast nu handlar det om division V med Aranäs.
Nyligen anställdes Leif Gjulem som ungdomsansvarig och rekryteringen av Sebastian Arby, som var en bland 70 sökande, är ytterligare ett steg för att stärka Gais organisation.
- Det här var nödvändigt för att uppnå vår vision, säger ordföranden Christer Wallin. Vi är bara fem heltidsanställda inom administrationen jämfört med 15 hos de flesta allsvenska klubbar.
Under många år har klubben satsat på att bygga upp Gaisgården samtidigt som ekonomin varit tvungen att stärkas. Det har fått konsekvenser, bland annat har flera toppspelare lämnat klubben. Nu hävdar Christer Wallin att den sportsliga verksamheten kommer att prioriteras mer och möjligheten att stå emot andra klubbars lockelser på gaisare har aldrig varit bättre.
- Nu tar vi ytterligare kliv och nästa år är målsättningen topp fyra och 2010 skall vi utmana om SM-guldet, säger Wallin. Under mina år har vi aldrig legat så långt framme som vi gör nu inför en säsong.
Gaisare har inte varit alltför framträdande i ungdomslandslagen, men i år har en knapp handfull fått chansen. Och fler skall det bli, för ungdomssatsningen skall bli ännu tydligare. Samtidigt är konkurrensen knivskarp från andra Göteborgsklubbarna som har samma ambition.
- Arbetet med ungdomssatsningen började för fem år sedan och nu ser vi effekterna av den, säger Christer Wallin. Dessutom har vi nu en färdig anläggning att konkurrera med.
Vad som händer med Magnus Sköldmark, som tidigare haft titeln klubbchef, är ännu inte klart.
- Han ingår fortfarande i vår organisation och vi kommer att titta över alla roller, säger Christer Wallin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.