Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Qviding_GAIS 010_1877766_1024 x 683 standard_2004744

Gais-fans bojkottar bortamatch - utanför arenan

Över 300 Gaissupportrar väntas till Helsingborg för årets första cupmatch. Men en tredjedel av fansen blir kvar utanför arenan – i protest.

När lottningen stod klar växte intresset snabbt inför mötet mellan de båda anrika klubbarna.

Gais supporterklubbar hade snart runt 500 personer som på plats ville se klubbens första match i Svenska cupen och var på gång att charta ett tåg.

Då kom kallduschen.

Arrangören ansåg sig tvungen att flytta matchen från Helsingborgs ordinarie hemmaarena Olympia till en sidoplan som tar betydligt färre åskådare.

Därför fick Gaisanhängarna ett betydligt mindre antal biljetter än planerat, cirka 220.

– Det blev förstås en väldigt stor besvikelse, många av våra supportar var taggade inför mötet och inställda på att se matchen, säger Erik Bergkvist, Gais kansli- och marknadschef.

Samtidigt säger han sig ha förståelse för HIF:s beslut.

– Jag kan förstå att de inte vill flytta sin hemmamatch till en arena långt bort. Är de så att de har undersökt alla möjligheter utan att hitta ett alternativ, så är det inte mycket vi kan göra åt det. Det är tråkigt och jag kan bara beklaga. Vi har verkligen försökt att få fler platser, dessvärre utan att lyckas äger Erik Bergkvist till GP-Sporten.

Men beskedet har fått det att mullra i supporterleden.

Som protest mot beslutet kommer anhängare i Gais Tifo ändå att ta sig till Helsingborg – och följa matchen utanför arenan där det enligt polis och arrangör inte går att se vad som händer inne på plan.

Gais Tifo uppger, enligt gt.se, att det dels är en protest mot arrangörens beslut att flytta matchen, dels är en solidaritetshandling riktad till alla Gais-fans som missar årets första tävlingsmatch.

– Enligt uppgift handlar det om cirka 100 gaisare som väljer att protestera utanför planen. Jag förstår att det finns en besvikelse, inte minst eftersom cupmatchen inte tv-sänds, säger Erik Bergkvist till GP.

Från Helsingsborg sida säger man sig ha förståelse för den grönsvarta upprördheten.

– Vi förstår Gais-supportrarnas besvikelse och bojkott. Vi har tyvärr inga andra val, säger Terése Bergsten, kommunikationsansvarig i HIF till gt.se.

Den tillfälliga arenan som lördagens match spelas på rymmer bara 2 200 åskådare.

– Det ska ända nämnas att vi gjort åtgärder så att åtminstone 220 Gais-supportrar får en sektion. Det är tio procent av arenans kapacitet och följer tävlingsbestämmelserna, säger Bergsten till sajten och fortsätter:

– Vi får se det som lite olyckligt att vi blev lottade just mot Gais som av tradition kommer med många supportrar till Helsingborg, säger hon och tillägger att det inte bara är Gais supportrar som drabbas.

– Vi själva tappar runt 2 000 åskådare jämfört med att spela på Olympia, säger hon.

Mest läst