Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Gadaffi-anhängare visar sitt stöd i Tripoli på tisdagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gaddafistyrkor avancerar mot Misrata

Gaddafis styrkor är på frammarsch mot Misrata - och minst 20 personer har dödats i angreppen, uppger rebellerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt har försvarsministrarna i Nato i dag beslutat att förlänga insatsen "så länge det är nödvändigt".

Tusentals soldater från Gaddafis styrkor avancerar mot den libyska staden Misrata, uppger en talesman för rebellerna på onsdagseftermiddagen.

-Gaddafistyrkor kommer med missiler, tunga granatkastare, kulsprutor och enorma mängder trupper, säger Abdsalam, en boende i staden, till TT.

Enligt en annan aktivist vid fronten var det betydligt mer än 500 soldater, men hur många kunde han inte säga.

Misrata har sedan morgonen utsatts för hårda granatattacker från flera håll. Minst 20 människor har mist livet och mer än 30 har skadats varav 15 mycket allvarligt, säger Abdsalam.

Samtidigt flyger Natos plan över staden.

-Det läskiga är att det händer samtidigt som Nato flyger i himlen, säger han. -De bara väntar och ser på.

Vid Natos försvarsministermöte i Bryssel beslutades i dag att insatsen ska förlängas "så länge det är nödvändigt".

Nato hoppas på ett snabbt slut för Muammar Gaddafis regim, men analytiker varnar dock för att kriget mycket väl kan pågå under lång tid framöver.

-Alla parter har tagit ställning och det känns inte som någon vill kompromissa. Utvecklingen går emot Gaddafi, men det är inte tillräckligt för att tvinga iväg honom. Vi kan vänta oss ytterligare sex månader, eller till och med ännu mer, säger Alan Fraser från riskkonsultfirman AKE i Storbritannien till Reuters.

De libyska rebellerna tycks fortfarande vara långt ifrån kapabla att vinna militärt, samtidigt som Gaddafisidan hoppas hålla ut tillräckligt länge för att få motståndet att börja splittras.

-Gaddafitrogna tror att om de bara kan stå ut i tre, sex eller tolv månader till så har de klarat sig, säger Ian Bremmer från riskkonsulten Eurasia Group.

Uppfattningen bland de församlade försvarsministrarna på Natomötet i Bryssel var att insatsen varit framgångsrik, men att den inte är klar att avbrytas.

-Tiotusentals liv har sparats genom att regimen har hindrats från att ge sig på den egna civilbefolkningen, säger försvarsminister Sten Tolgfors (M) till TT efter mötet.

Bedömningen är att Muammar Gaddafi har tappat 50-80 procent av sin militära förmåga och inte kommer att klara att hänga sig kvar vid makten.

Ministrarna diskuterade också hur Nato ska agera när konflikten är över. De är överens om att det ska vara FN och den särskilda kontaktgruppen som ska leda arbetet, men Nato kan ställa upp om FN begär det. Ministrarna stödde också generalsekreterare Anders Fogh Rasmussens åsikt att Nato inte ska ha trupp på marken.