Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

617101.jpg
Libyer köade på lördagen för att få se Gaddafis kropp som fortfarande ligger kvar i ett kylrum.

"Gaddafi var trött på flykt"

En av Muammar Gaddafis närmaste män hävdar att Libyens diktator ägnade sina sista dagar i livet pendlande mellan trots och vanföreställningar. Han uppger att Gaddafi inte deltog i strid, utan ägnade sig åt läsning.

Den närmaste gruppen runt diktatorn, på runt tio personer, livnärde sig på ris och pasta som Gaddafis män lyckades rota fram i övergivna hus i Sirte, skriver The New York Times. En kock som färdades med dem skadades i en rebellattack, så alla fick börja laga mat själva.

Enligt Mansour Dhao, tidigare chef för Gaddafis säkerhetsbrigad, så tröttnade Gaddafi på livet på rymmen:

-Han sade: Varför finns det ingen el? Varför finns det inget vatten?

Enligt Dhao deltog Gaddafi inte i striderna, utan ägnade sig åt läsning och att prata i sin satellittelefon. Med den kunde han förmedla sig med den syriska tv-station som sände hans budskap.

Dhao var med den libyske ledaren när en missil träffade bilkonvojen de färdades i i torsdags. Dhao vaknade upp på sjukhus och intervjuades på lördagen.

Många av svaren var uppenbart egennyttiga; bland annat sade Dhao att han inte beordrat våld mot demonstranter i upprorets tidiga skede. Vidare hävdade Dhao att han och andra hade försökt påvisa för Gaddafi att revolutionärerna inte var råttor eller legosoldater utan vanligt folk.

Men Gaddafi vägrade lämna Libyen.

-Det här är mitt land, sade han enligt Dhaos redogörelse.

Mest läst