Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gaddafi manar till kamp

Den Syrienbaserade, Gaddafivänliga tv-kanalen Arrai läste på torsdagen upp två meddelanden från den libyske ex-diktatorn Muammar Gaddafi där han manar sina anhängare att fortsätta sitt motstånd, rapporterar AFP.

"Låt det bli en lång strid och låt Libyen slukas av lågor" sade Gaddafi enligt det första uttalandet som skickades till tv-bolaget.

"Vi ger inte upp. Vi är inte kvinnor. Vi kommer att fortsätta att kämpa", sade Gaddafi.

I det andra meddelandet hotade han med nya metoder.

"Förbered er på ett gäng- och gerillakrig, krig i städerna och folkligt motstånd i varje stad. . . för att besegra fienden överallt", sade han i meddelandet, vars äkthet dock inte kunde omedelbart bekräftas.

"Målet är att döda fienden varhelst han befinner sig, vare sig han är libyer eller utlänning", sade Gaddafi i

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt, som deltog vid det internationella mötet för Libyen i Paris på torsdagen, uttryckte företrädare för rebellrådet oro för att Gaddafisidan har kemiska vapen. De hävdade att sådana vapen också har använts, uppgav Reinfeldt till TT:s utsände i Paris.

En av rebellernas högste befälhavare, Majid Mlegta, säger att man har pålitliga källor på att Muammar Gaddafi befinner sig i Bani Walid, 15 mil sydost om Tripoli.

Enligt rebellerna flydde Gaddafi dit tillsammans med sin son Saif al-Islam och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi tre dagar innan Tripoli föll till rebellerna.

Mlegta säger att de haft kontakt med makthavare i Bani Walid och bett dem gripa Gaddafi.

-De har inte svarat. Vi funderar nu över var vi står, säger han enligt Reuters.

Samtidigt har rebellerna förlängt tidsfristen för staden Sirte att ge upp med en vecka, rapporterar Reuters. Enligt ett tidigare ultimatum skulle Sirte kapitulera senast lördag, men nu tror man inte längre att Gaddafi finns i staden.

Den algeriska dagstidningen El-Watan uppgav tidigare att Muammar Gaddafi har försökt ringa Algeriets president för att få inresetillstånd till Libyens grannland. Men Abdelaziz Bouteflika vägrade att ta samtalet.

Gaddafi försökte kontakta Bouteflika från en gränsstad, skriver tidningen och hänvisar till källor nära den algeriska presidenten.

En styrka från det brittiska elitförbandet SAS är i Libyen för att jaga den störtade libyske ledaren, uppger tv-kanalen ITV News.

sy7de0cf.jpg
Mest läst