Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gaddafi: "Jag gick inkognito"

Rebeller uppger att Gaddafis styrkor natten mot onsdagen har avfyrat scudrobotar mot Misrata från Sirte, Gaddafis hemstad. Området kontrolleras fortfarande av regeringsstyrkor, enligt AFP.

Den libyske ledaren Gaddafi uppmanade invånarna i Tripoli att rensa bort "råttorna" i staden. I ett inläst meddelande till den syriska tv-kanalen Arrai Oruba sade Gaddafi att han promenerat på stadens gator.

– Jag gick inkognito, utan att någon såg mig, och jag skådade vår ungdom som är redo att försvara staden, sade Gaddafi utan att specificera när han tog promenaden.

Glada libyska rebeller fyllde Muammar Gaddafis högkvarter i Tripoli där de lade beslag på vapen och förstörde symboler för den 42-åriga diktaturen som de deklarerade nu var över.

– Det är över! Gaddafi är slut, ropade en rebell när de sköt i luften och firade att de intagit högkvarteret.

Västmakter som stött revolten avhöll sig från att utropa seger. De hoppas på en snabb återgång till lag och ordning samt att Libyen snabbt ska kunna återuppta oljeexporten.

400 personer dödades och 2 000 skadades under de tre dagar striderna i huvudstaden Tripoli pågick mellan rebeller och styrkor lojala mot Gaddafi, sade rebelledaren Mustafa Abdul Jalil, ordförande i övergångsrådet NTC.

Jalil sade också att 600 Gaddafitrogna soldater tillfångatagits. Han tillade att striden inte är över förrän den libyske ledaren tillfångatagits.

I ett framträdande i tv-stationen al-Orouba säger Muammar Gaddafi att hans högkvarter Bab al-Aziziya i Tripoli jämnats med marken efter att Nato genomfört 64 flyganfall.

Han säger också att tillbakadragandet från högkvarteret var ett taktiskt drag.

Gaddafi utlovar död eller seger i kampen mot "aggressionen".

Tunisiens stängde sin viktigaste gränsövergång till Libyen sent på tisdagen efter medierapporter om att Gaddafitrogna styrkor beskjutit rebellposteringar i den närbelägna staden Zuara.

Tunisiska säkerhetsstyrkor har satt upp taggtråd längs gränsövergången Ras Jdir som förbinder den libyska motorvägen längs kusten och som fortfarande hålls av Gaddafis militär.

Regeringstalesmannen Moussa Ibrahim hävdar att Gaddafistyrkorna tillfångatagit tre högt uppsatta personer från Qatar och en från Förenade arabemiraten tillsammans med ett utländskt team. De sade han i telefon till Gaddafis tv-station al-Urubah.

Ibrahim sade att styrkor lojala mot Gaddafi lämnat högkvarteret Bab al-Aziziya i Tripoli "eftersom det inte längre tjänade sitt militära och strategiska syfte".

Han sade också att regeringen kontrollerar 80 procent av Tripoli.

Under intervjun hävdade regeringstalesmannen att 6 500 frivilliga tagit sig till Tripoli de senaste sex timmarna och att de därefter spridit ut sig i huvudstaden.

Enligt BBC hotade Ibrahim att vända Libyen till "brinnande vulkan och en eld under fötterna på inkräktarna".

al-Urubah är den enda ännu fungerande Gaddaifitrogna tv-stationen i Libyen.

Rebeller uppger att Gaddafis styrkor har avfyrat scudrobotar mot Misrata från Sirte, Gaddafis hemstad. Området kontrolleras fortfarande av regeringsstyrkor, enligt AFP.

– För mig är det ingen tvekan – regimen i Libyen har fallit. Men det här är en process där vi kommer att se flera bakslag. Det går framåt, men kommer också att gå bakåt lite grann, säger Mellanösternexperten Alexander Atarodi på Totalförsvarets forskningsinstitut till TT.

Han tror att Muammar Gaddafi finns kvar någonstans i Libyen.

– Gaddafi har inte lämnat Libyen. Han är inte den sortens person som packar ihop sina pengar och sin familj och sticker i väg. Han är en annan typ av tyrann.

Atarodi menar att det största hotet i Libyen nu inte är Gaddafi utan det kaos som kan fylla det maktvakuum som uppstår.

– Nu är det viktigaste att skapa stabilitet och undvika plundring och kaos och se till att människor har mat, vatten och sjukvård.

Han säger att ansvaret för att skapa stabilitet helt och hållet ligger på oppositionen.

– Jag tror att de är relativt väl förberedda för det. En grupp libyer som kallas Tripolibrigaden har tränats i Qatar och är på väg eller har redan flugits in för att se till att kaos inte uppstår. Det är en polisiär styrka som ska upprätthålla lag och ordning, berättar Alexander Atarodi.

Bild - 1
Bild - 2
Bild - 3
Mest läst