Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gaddafi hämnas bombräd

Libyens ledare Muammar Gaddafi släppte på söndagen lös en hämndvåg mot FN och utländska ambassader i huvudstaden Tripoli, dagen efter att hans näst yngste son, Saif al-Arab och tre barnbarn dödats i en flygräd.

Storbritannien utvisade på söndagen Libyens Londonambassadör sedan den brittiska ambassaden förstörts, Italien fördömde attacker mot sin ambassad och FN beslöt att evakuera sin personal.

Flygangreppet i lördags kväll riktades mot en byggnad i Tripoli där den 29-årige al-Arab sades ha befunnit sig. Muammar Gaddafi, som också var i huset, ska ha lyckats undkomma tillsammans med sin hustru medan tre av Gaddafis barnbarn dödades.

Uppmanade till hämnd

Den officiella libyska tv:n visade Gaddafitrogna anhängare som uppmanade till hämnd.

Natohögkvarteret i Bryssel har inte velat bekräfta uppgifterna om bombräden. Det hette på söndagen bara att en "kommandocentral" i Tripoli har anfallits.

– Vi beklagar alla förluster av liv, sade den kanadensiska chefen för Natos Libyenoperationer Charles Bouchard.

Saif al-Arab är en av Gaddafis mindre framträdande söner. Han skadades allvarligt som fyraåring i ett amerikanskt flyganfall 1986. Det var samma anfall som dödade den femton månader gamla flickan Hanna som adopterades postumt av Gaddafi, enligt tv-bolaget al-Jazira.

På söndagskvällen bekräftade den katolske biskopen av Tripoli, Giovanni Martinelli, Saif al-Arabs död. Tv-bilder visade biskopen framför tre kroppar som var täckta med fanor. Han uppmanade samtidigt enligt AFP Nato till bombstopp av hänsyn till den libyske ledarens förlust.

Antalet utländsk FN-personal uppgavs uppgå till åtta personer. Personalen kom till Tripoli för bara en månad sedan efter en överenskommelse mellan Gaddafiregimen och FN om fördelen med att ha humanitär FN-personal på plats.

Jubel i motståndsrörelsen

Uppgifterna om al-Arabs död utlöste jubel i Gaddafimotståndets högkvarter, storstaden Benghazi i östra Libyen. Signalhornen tjöt från bilar, människor skanderade att "Gud är störst" och spårljus lyste upp natthimlen.

Den officiella ryska kritiken mot bombningen var hård och uttryckte tvivel rörande Natos försäkringar om att man inte hade varit ute efter att döda Gaddafi eller hans familj.

Samtidigt fortsatte strider på andra håll i Libyen, bland annat mellan Gaddafitrogna styrkor och rebeller i närheten av det libyska samhället Wazin nära gränsen till Tunisien. Området har kommit att bli allt mer strategiskt viktigt på sistone. (TT-Reuters-AFP)

Mest läst