Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

428774.jpg

"Gaddafi gav order om bombattentat"

Muammar Gaddafi gav själv order om Lockerbie-attentatet, säger Libyens avhoppade justitieminister.

Uppgifterna kommer i en intervju med expressen.se. Den före detta ministern Mustafa Mohamed Abud al-Jalil säger sig ha bevis för att det förhöll sig på det sättet.

I attentatet den 21 december 1988 dödades 270, däribland den svenske FN-diplomaten Bernt Carlsson.

FN utfärdade 1992 sanktioner mot Libyen som inte samarbetade så misstänkta kunde gripas. Först 1999 överlämnade Libyen två män till rättegång.

Delat land

I dag är Libyen i praktiken delat, med en allt mindre del under Muammar Gaddafis kontroll. Allt fler utländska journalister har tagit sig in i landet och rapporterat om glädje och lugn i öster som folket uppges kontrollera.

– Situationen just nu är väldigt bra. Det finns inte längre några Gaddafi-trupper kvar, inga problem. Folket kontrollerar hela östern från den egyptiska gränsen, hävdade en man på telefon från Benghazi.

TT: Hur har ni det med mat, vatten, elektricitet?

– Ja, ja, ja. Allt är väl, förutom kommunikationerna. Internet är fortfarande dåligt och vi kan inte ringa våra släktingar.

"Mycket allvarligt"

I huvudstaden Tripoli var situationen desto mer eländig, efter Muammar Gaddafis ilskna och kampvilliga tal i tisdags kväll.

– Jag blev mycket skrämd. Det är ett hot mot folket. Han uppmanar sina styrkor att slå väldigt hårt. Det är ett krig mot folket i Libyen. Han tänker inte lämna makten på ett lätt sätt, sade Sverigeboende oppositionsaktivisten Shaban Elgale.

– Läget i Tripoli är mycket allvarligt. Folk håller sig fortfarande inne i husen och vi har sett i morse hur legosoldater kör runt och avlossar skott. Men våra uppgifter direkt från Libyen säger att upproret ska fortsätta. Folket har mycket stark vilja fortfarande. Gaddafis dagar är räknade, sade Elgale till TT.

Dödssiffran är hög. I staden Benghazi där de blodigaste sammandrabbningarna skett, räknar man med omkring 320 dödsoffer. Omkring 1 000 kan ha dött i hela landet sedan upproret utbröt.

– Vi anser att bedömningar om cirka 1 000 är trovärdiga, sade Italiens utrikesminister Franco Frattini på en presskonferens i Rom.

Journalister som rest in i Libyen utan tillstånd kommer att anses vara "laglösa" och gripas om de inte om de inte överlämnar sig till myndigheter, hotade biträdande utrikesminister Khaled Khaim.

Övergrepp

FN:s säkerhetsråd har fördömt våldet mot civila och krävt att de skyldiga ställs till svars. Avhoppen har fortsatt från ambassadörer och framträdande regimledare.

Mängder av människor har flytt undan våldet. Utrikesminister Frattini i Italien har varnat för en flyktingvåg av "bibliska proportioner", samtidigt som utländska stater samlat flygplan och färjor för att hämta hem sina medborgare. Situationen på flygplatsen i Tripoli har stundtals varit kaotisk. En maltesisk pilot har vittnat till AFP om slagsmål mellan folk som försökte komma ombord.

Svårkontrollerade uppgifter har fortsatt att strömma in om diverse övergrepp. Brittiska tidningen The Times sade sig ha bildbevis på att tunga vapen satts in mot demonstranter. Från Benghazi sades besättningen på stridsplan ha skjutit ut sig själva, efter att ha vägrat lyda order om att bomba staden. Vid gränsen mot Egypten visades AFP en kort videofilm där ett 20-tal män, några i uniform, låg på marken, avrättade med varsitt skott i huvudet.

Mest läst