Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Gabriel Byström: Vinstens blodiga offer allt tydligare

Ingen behöver tvivla längre. Abdullahi Hussein Ali står på Svenska mässan och berättar om sina upplevelser. Han har gjort det tidigare i SVT, nu gör han det på MR-dagarna i Göteborg. Budskapet är enkelt, ”det pågår ett folkmord i det tysta i den stängda Ogaden-regionen”. ? Ali har sett det med egna ögon. Han har jobbat åt den etiopiska regimen. Han har varit rådgivare, jobbat med information. Tänkte sig en karriär inom den etiopiska staten.

Det fanns bara ett problem. Han kunde inte tiga om det han såg.

Abdullahi Hussein Ali tog förstås en enorm risk. Systematiskt samlade han in och sparade information om övergrepp i Ogadenregionen. Till slut flydde han och kom i kontakt med en reporter på SVT som kunde se till att hans material gavs spridning. För fyra veckor sedan kom han till Sverige. Nu söker han asyl här. Förhoppningen är att kunna fortsätta ”vara en röst för dem som saknar röst” hemma i Etiopien.

Egentligen borde vi inte vara förvånade. Hans vittnesbörd stärker de historier som flyktingar återgett. Berättelser som viftats bort, inte tagits på allvar. Abdullahi Hussein Ali ger flera konkreta exempel på hur den etiopiska militären använt kollektivbestraffning i form av mord och sexuella övergrepp på hela byar. I grunden finns en konflikt mellan staten och ONLF-gerillan som kämpar för självständighet. De som kommer i kläm är de många civila som råkar befinna sig i området.

De utomstående som får röra sig i Ogaden-regionen är Lundinkontrollerade Africa Oil som letar efter olja. Provborrningarna börjar nästa år. Till sin hjälp har Africa Oil en stor reguljär militärstyrka. Mycket pengar står på spel, både för de svenska oljemiljardärerna men också för den etiopiska staten. Problemet är att ingen kan kontrollera vilken påverkan Africa Oils verksamhet har. Bolagets Afrikachef James Phillips hävdade när jag träffade honom vid årsskiftet att han aldrig sett något konstigt när han rört sig i regionen. Inga övergrepp. Inga brända byar. Ingenting. Allt var frid och fröjd.

Så är det naturligtvis inte. Phillips, bröderna Lundin och andra svenska investerare har alla skäl i världen att vända bort blicken och blunda för de övergrepp som Abdullahi Hussein Ali rapporterar om. Själv har Phillips tjänat miljoner på oljeprospekteringen. Bara sedan årsskiftet har Africa Oils aktie stigit 700 procent. Men i den stund historierna får fäste, i den stund konsekvenserna blir tydliga, i den stund miljonernas baksida blir uppenbar börjar det skava på allvar. Det är inte särskilt långt till den punkten.

Gabriel Byström är kulturchef. Skrev senast om hur familjen Lundin nätverkar med UD:s personal i Schweiz.

Mest läst