Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Gabriel Byström: Här finns inget utrymme för kompromisser

Det är fasansfulla nyheter. De groteska attackerna mot yttrandefriheten och den konstnärliga friheten fortsätter.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Bara veckor efter terrorangreppet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo öppnade gärningsmän igår eftermiddag eld mot ett möte i Köpenhamn där temat var Konst, hädelse och yttrandefrihet och där bland andra den svenske konstnären Lars Vilks deltog. Enligt Köpenhamnspolisen var attacken riktad mot Vilks. Det är en attack som måste fördömas lika reservationslöst som tidigare attacker mot Lars Vilks. Att målet är att skrämma och tysta kan vi utgå ifrån. Det är så terrorns logik ser ut, det är så terrorns utövare vill använda sin makt. Svaret från det öppna, demokratiska samhället kan bara vara ett fortsatt kompromisslöst försvarande av de värden som vi förknippar med det fria, öppna och demokratiska samhället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är långt ifrån första gången som Lars Vilks utsätts för våld eller hot om våld. I mars 2010 avslöjades en mordkomplott i Dublin mot Vilks och irländsk polis grep sju personer. Vilks har attackerats under föreläsningar, hans hus har nästan bränts ned, amerikanskan Colleen LaRose har dömts till ett långt fängelsestraff för att ha försökt rekrytera någon som kunde mörda Vilks. Även den tidigare iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad har fördömt Vilks. Angreppen startade när Vilks avbildade profeten Muhammed som rondellhund i juli 2007.

Vilka som tjänar på det alltmer polariserade klimatet i Europa vet vi, det är ytterkantspositionerna, de som inte är intresserade av samexistens, av dialog. Den blinda, fasansfulla terrorn förstärker fördomar och göder extremism.

I grunden handlar det om rätten till yttrandefrihet, om rätten att utforska religiös mytologi, om rätten till den konstnärliga friheten. Det är inga självklara rättigheter, starka krafter försöker tysta och skrämma det öppna samhället. Här har stora institutioner som FN vacklat betänkligt de senaste åren. Nya blasfemilagar har införts i Europa på 2000-talet. Men här finns inget utrymme för kompromisser, det är otänkbart att börja vackla när det handlar om friheter som erövrats under århundraden och som är fundamentala för det öppna demokratiska samhället.

Mest läst