Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
volvo

Göteborgsregionens export går lysande

Det är bra drag i näringslivet i Göteborgsregionen – och lokomotivet är fordonsindustrin.I fjol exporterade regionen varor för 180 miljarder kronor. Och det ser fortsatt ljust ut.

Exporten från Göteborgsregionen ökade tre gånger så snabbt som Sveriges totala export i fjol, visar Business region Göteborgs nya konjunkturrapport.

Här finns landets högsta sysselsättningstillväxt och lägsta arbetslöshet förstärks – samtidigt som en kraftig exportökning.

– Samtidigt som varuexporten växte med 15 procent under 2015 ökade antalet lediga jobb i Göteborgsregionen rekordartat. 7 111 lediga platser annonserades ut i fjol vilket är en ökning med hela 47,1 procent jämfört med föregående år, säger Henrik Einarsson, etableringschef vid Business Region Göteborg.

Och de fortsatta signalerna ser positiva ut.

– I grunden går det bra för företagen i Göteborg. Det är en ganska hyfsad tillväxt runt om i Europa och även ute i världen och i USA. Och dessutom lyckas våra västsvenska företag väldigt väl på exportmarknaderna just nu, säger Henrik Einarsson.

Bäst gick det för fordonsindustrin som ökade med drygt 30 procent, vilket motsvarar 18 miljarder kronor.

Men även datorer, elektronik, kemi och läkemedel hade en starkare tillväxt än normalt.

– Ser man till jobbsidan så är det service, handel och industri där det skapas flest jobb i vår region just nu, säger Henrik Einarsson,

För Sverige som helhet ökade exporten med fem procent i fjol, och svensk BNP ökade med 4,1 procent.

– Men vi växer med 15 procent i år, och vi står också för 15 procent av rikets totala varuexport. Den kommer från Storgöteborg, säger han.

USA är fortfarande landets viktigaste exportmarknad, efter Belgien där båda Volvobolagen är verksamma.

Exporten till USA och Storbritannien ökade med drygt 50 procent jämfört med 2014.

Även exporten till Kina, Tyskland och Frankrike ökade starkt, enligt rapporten.

”För Göteborgsregionen spås en kommande högkonjunktur och att dessa förväntningar infrias kommer allt närmare med en högre sysselsättningstakt som genererat den lägsta arbetslösheten bland svenska storstadsregioner och en varuexport som ökar kraftigt och som växer närmare tre gånger bättre än riket i stort”, skriver BRG i rapporten.

– Den här konjunkturrapporten förstärks bilden av att det går väldigt bra för regionen och att vi är på väg in i en högkonjunktur, säger Henrik Einarsson.

Hur det västsvenska näringslivet ser på framtiden efter sommaren är ännu för tidigt att sia om. I slutet på våren går BRG ut och frågar 500 företag om hur de ser på framtiden.

– Då får vi en uppfattning om de håller fast vid de här optimistiska prognoserna från i höstas. Just nu tyder allting på det.

Fotnot: Med Göteborgsregionen avses Göteborg och 13 anslutande kranskommuner – inte storlänet.

Mest läst