Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Göteborgsprofil riskerar åtal

Förundersökning har inletts mot en av Göteborgs mer kända fotbollsprofiler. Han misstänks för grovt bokföringsbrott och riskerar fängelsestraff.
Spelaren spelade under ett par år utomlands och tillhör fortfarande eliten. Han har även ledaruppdrag i sin förening.
I går ansökte mannen om en offentlig försvarare, vid Göteborgs tingsrätt, eftersom han snart skall slutförhöras i ett allvarligt brottmål. Själv vill fotbollsprofilen inte prata om ärendet:
- Jag har inga kommentarer just nu. Detta är inte intressant att skriva om. Du får återkomma senare.
Advokaten Maravgi Staifo är inte särskilt meddelsam, han heller:
- Min klient förnekar brott. Han är övertygad om att han är oskyldig. Mer kan vi inte säga för närvarande.

Driver firma
Anklagelserna om oegentligheter handlar om grova bokföringsbrott som påstås ha begåtts i Göteborg under 2005.
Det har ett samband med idrottsstjärnans inblandning i ett företag. Han driver en firma, vid sidan om sitt sportengagemanget, och det är där som ekobrottsmyndigheten ansett sig ha funnit brister.
- Jag skulle inte vilja hävda att den här killen varit drivande. Han har investerat pengar och sedan inte haft så mycket med affärerna att göra. Men - och det är viktigt - det gäller att välja sina kompanjoner med omsorg, konstaterar kammaråklagare Jim Halvarsson.
I korthet har stora summor (mellan en och två miljoner kronor) plockats ut ur rörelsen, utan att transaktionerna verifierats i kassaböckerna på ett korrekt sätt. EBM fick tips från allmänheten om att olagligheter förekommit.

Troligtvis två inför rätta
Förutom fotbollsprofilen figurerar ytterligare en man i utredningen. Det rör sig om en tidigare styrelseledamot i bolaget. Det mesta tyder i dag på att Halvarsson, inom kort, kommer att ställa de båda männen inför rätta.
Påföljden för ett grovt bokföringsbrott eller ett grovt skattebrott är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
I sin idrottskarriär har mannen haft hjälp av samma rådgivare som står åtalad i den så kallade Blåvitt-härvan. Rådgivaren beskylls för att ha undanhållit betydande belopp vid olika spelarövergångar.
- Den personen är dock inte medverkande här, betonar Jim Halvarsson.
Mest läst