Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Göteborg, juli 1944. Delar av Borrande X-ligan förs till Härlanda fängelse.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborgspolisen röjde upp

  Sommaren 1944 anhöll polisen en hel kassaskåpsliga i Göteborg. Borrande X:ets mysterium löst, skrev GP.

  En sökning på internet visar att historien har befolkats av flera Borrande X. Under det namnet gick en kassaskåpstjuv i Köpenhamn på 30-talet och en annan på Gotland. Göteborg hade en hel X-liga.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Göteborgs-Posten skrev den 27 juli 1944: "Stora inbrott uppklarade – 17 anhållna ... Det är ett omfattande notvarp bland mer eller mindre välkända individer som sålunda lett till en välkommen uppröjning bland tjuvskråets utövare."

  Bland brottslingarna som fastnade i polisens nät fanns Tatuerade Johansson, kompanjon till Bildsköne Bengtsson som vi skrivit om tidigare i vår serie om historiska brott. I härvan som polisen nystade upp fungerade den tatuerade som hälare.

  Ligan bröt upp kassaskåp överallt i staden – Västsvenska mejerierna centralförbunds kontor, ett lagerhus i Pustervik, på Sixstars kontor i Johanneberg, Renströmska badanstalten i Haga och så vidare. Vid husrannsakningar fann polisen förutom pengar och värdeföremål klassiska tjuvattiraljer - elektrisk borr, handborr, bräckjärn, falska nycklar, trassel och handskar. Ligan, som vi i dag skulle kalla ett nätverk, var enligt den dåtida polisen oerhört förgrenad.

  Bland de gripna brottslingarna fanns ett äkta par. I dörren till polisstationen råkade de befinna sig nära varandra och då passade mannen på att säga till hustrun att hon skulle nobba. Enligt dåtidens GP var ordet tjuvspråk och betydde att neka.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.