Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Göteborgspolis: Människosmugglarna får härja fritt

Bekämpningen av människosmugglare är i dag obefintlig. Det menar Göteborgspolisen Göran Larsson som själv ledde en grupp som utredde människosmuggling – och som lades ner trots stora framgångar.

Det var mellan 2005 och 2008 som brottspaningsgruppen startade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi var då åtta personer som bland annat utredde människosmuggling.

Under denna treårsperiod lagfördes 15 personer som dömdes till sammanlagt 20 års fängelse.

Läs mer: Smugglarna tjänar miljarder

– Det handlade bland annat om grovt organiserande av människosmuggling, grov människosmuggling och grov urkundsförfalskning.

Gruppen arbetade med två stora ärenden.

– Första ärendet handlade om människosmugglare som kunde kontaktas via en hemsida där människor fick betala i förskott. På huvudmannens hemsida stod det att han smugglat 37 000 personer ut från Iran till Sverige under flera år.

I det andra ärendet bodde huvudmännen i Göteborg men hade medhjälpare i Damaskus där personer flögs in till Sverige, främst till Landvetter.

– Man erbjöd ett helt paket med förfalskat pass och id-handling plus flygbiljetter.

Huvudmannen i det sista ärendet drev ett gatukök inte långt från flygplatsen som blev en sluss ut i Sverige. Men det kostade att få komma till Sverige.

– Kostnaden låg då på runt 50 000 till 100 000 kronor per person för att smugglas hit. Många säljer allt de äger och har för att ta sig till Sverige. Vinstsyftet är den stora drivkraften för smugglarna.

Men efter omfattande spaning lyckades man binda flera personer till brotten.

– Vi bedrev en hel del hemlig telefonavlyssning vilket är nyckeln för att få bevis, säger Göran Larsson.

Efter flera tillslag och två förundersökningar på tillsammans 8 000 sidor kunde 15 personer dömas i härvorna. Men precis efter den sista utredningen kom en kalldusch. Gruppen skulle läggas ner.

– Polisledningen tyckte att det kostade för mycket. Vi var lovade en utvärdering och genomgång men ingen hörde av sig efter det.

Göran Larsson menar att ligorna kan vara mångdubbelt flera än vad som nämns i NOA-rapporten, ända upp till hundra stycken. Antalet smugglare har ökat explosionsartat, hävdar han.

- Kapaciteten hos ligorna avgör hur många flyktingar som kan ta sig hit och risken att åka fast för människosmuggling är minimal.

Göran Larsson är starkt kritisk till de resurser som sätts till för att bekämpa människosmugglingen. Och att Sverige skickar hjälp till Medelhavet för att bekämpa människosmugglingen ser han som dubbelmoral.

- Vi sopar inte rent framför egen dörr, menar han.

- Vi har en utlänningslag som säger att vi ska ha en reglerad och begränsad flyktingpolitik. Om vi inte följder den så måste den skrivas om, säger Göran Larsson som på frågan om det inte finns något humant i att smuggla människor från konflikthärdar svarar han:

- Det är inte Raoul Wallenberg vi pratar om. Här styr bara vinstintresset. Det är samma människor som opererar i Sverige som vid Medelhavet och de utsätter redan utsatta människor för risker, säger han och menar att det vore bättre om UNHCR tog över ansvaret.

- Då skulle flyktingarna slippa betala dessa summor och farliga vägar och vi skulle veta vem som har flyktingstatus. I dag kan vem som helst ta sig in i Sverige.

Mest läst