Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Göteborgspolis åtalas för våldtäkt av kollega

En 26-årig polisassistent från Göteborg ställs inför rätta, misstänkt för att ha våldtagit en jämnårig kollega under en festkväll i somras.

De två inblandade arbetskamraterna var, den 14 juli, ute och roade sig på olika krogar i stan tillsammans med ett antal kompisar:

- Det var inte något internt kalas för bara poliser, utan där fanns också några killar från räddningstjänsten och även annat folk med. Låt oss kalla det för en blåljusfest, summerar chefsåklagare Lars Göransson.

Delar av gänget åkte slutligen hem till den kvinnliga polisens lägenhet.

Framåt småtimmarna var det alltså bara två personer kvar. Kvinnan gick och la sig. När hon vaknade en stund senare kände hon att något var fel.

- Målsäganden drar slutsatsen att någon haft samlag med henne, konstaterar Göransson.

"Kvinnan har på grund av berusning och sömn befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, som gärningsmannen utnyttjat", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

26-åringen nekade inledningsvis till alla anklagelser.

I senare samtal med polisens internutredare ändrade han uppfattning och började i stället hävda att det sexuella umgänget skett på frivillig basis.

- Vi har ett rättsintyg och utlåtandet från rättsläkaren om skador på offret, som indikerar att polisassistenten använt våld när han förgripit sig på henne, betonar Lars Göransson.

Efter anmälan plockades 26-åringen in förhör. Han släpptes emellertid omgående, vilket samtidigt innebar att hans överordnade bestämde sig för att behålla honom på jobbet under pågående förundersökning:

- Mannen har en inre tjänst. Det var egentligen tänkt att han skulle byta till ett mer attraktivt arbete, men vi beslutade att avvakta och ha honom kvar hos oss under utredningen, förklarar Erik Nord, högste chef på länsordningspolisen i Västra Götaland.

Han tillägger:

- Om polisassistenten blivit häktad, som på sannolika skäl misstänkt, hade saken förstås hamnat i ett annat läge.

Hur ser du på hans framtid inom polismyndigheten?

- Om han fälls i domstol för en våldtäkt, kan jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig att han får behålla sin anställning. Det är dock ett avgörande som ligger på personalansvarsnämnden, svarar Erik Nord.

Den kvinnliga polisen tillhör i dag en annan enhet inom polisen i Göteborg.

- Det här är ett unikt fall, i och med att det rör två poliser. Det finns också uppgifter i förhören med kvinnan som är mycket speciella, säger 26-åringens advokat Anders Lysén, som dock är rädd att säga för mycket med tanke på sekretessen.

Han konstaterar vidare att hans klient förnekar, att det funnits i en ömsesidig överenskommelse i samlaget och att ingen av dem varit särskilt överförfriskad vid tidpunkten.

Mest läst