Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Göteborgsluften är skadligt smutsig

Göteborg är en av de städer som riskerar att inte nå regeringens miljömål för frisk luft. - Det här måste vi ta tag i med en gång, säger miljöminister Lena Ek, C.

Tung biltrafik, utsläpp från industrier och för utbrett användande av dubbdäck. Det är några av orsakerna till att Göteborgsluften är dålig. Och om den svenska luften inte blir bättre, kan EU kräva ut böter från staten.

Miljöminister Lena Ek ser allvarligt på problemet och besöker nu de platser i landet där luften är sämst. På måndagen gästade hon Göteborg och deltog i en debatt om hur man ska kunna minska föroreningarna.

– Det är både staten, regionen och kommunen som har ansvar för att luften blir bättre. Och det måste den bli. Gränsvärdena är till för att skydda människor, säger Lena Ek.

Partiklar och kvävedioxid kan skada människors luftvägar, orsaka hjärt- och kärnsjukdomar och cancer. För personer som redan är sjuka är den smutsiga luften extra skadlig.

– I Sverige dör 3 000 personer varje år till följd av den smutsiga luften. Och barn drabbas särskilt mycket. Så kan vi inte ha det, säger Lena Ek.

Miljöministern uppskattar att andelen stora partiklar och kvävedioxid måste sänkas med 15-20 procent, och det snarast. Göteborgs miljökommunalråd Kia Andreasson, MP, som också deltog i seminariet på Folkets hus, ser redan en lösning.

– Vi räknar med att införandet av trängselskatten kommer sänka nivåerna med 10 procent, säger hon.

Mest läst