Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Göteborgskvinnor bakom "medelklassupproret"

"Vi har mer än bara nya kök i huvudet" var rubriken på debattartikeln i Aftonbladet. Nu sprids de välutbildade och etablerades uppror från Göteborg.

På Facebook kallar de sig Medelklassupproret.

Efter debattartikeln i Aftonbladet har de fått hundratals gillanden. Artikeln har delats av över 16 000 personer och kommenterats på nätet och de har intervjuats i radions studio 1, bjudits in till Debatt i tv och kontaktats av många tidningar.

- Det har varit ett enormt intresse, säger Anita Beckman, lektor i kulturvetenskap vid Högskolan Väst.

Hon är en av undertecknarna till den uppmärksammade debattartikeln.

De andra är Hedvig Kalén, psykolog, och Anna Johansson, lektor i sociologi på Högskolan väst.

Vad de tre göteborgarna skrev?

"Vi behöver inga fler privilegier. Sluta fjäska för oss!", skrev de och vände sig mot ett femte jobbskatteavdrag och rut- och rotavdrag.

"Vi som har arbete och bra lön har tjänat rejält på genomförda skatteavdrag. Vi behöver inte ett femte! Vi har råd att renovera våra kök utan fler avdrag..."

Reaktionerna överraskade de tre.

- Vi har precis kommit i gång. Debattartikeln var vår debut så att säga. Så vi är litet tagna på sängen över uppmärksamheten, säger Anita Beckman.

Medelklassupproret började med att vännerna Hedvig Kalén och Anna Johansson mejlade ett upprop till människorna i sina nätverk. De sa, att de tröttnat på den politik som förs, att det är dags att sätta ned foten och göra medelklassens röst hörd.

- Vi ville helt enkelt vara en röst som sällan hörs. Vi har den position vi har. Vi är välutbildade, relativt väl betalda, just den grupp som politikerna gynnat. Och vi saknade någon som sa ifrån att vi vill inte ha mer.

De som gått med i nätverket Medelklassupproret är i stor utsträckning medelålders akademiker som socionomer, psykologer, forskare, lektorer, gymnasielärare, journalister och arkitekter, säger Beckman.

Har ni sysslat med politik i andra sammanhang?

- Vi är inte politiskt aktiva men några kanske har varit det i sin ungdom. Vi är inte ekonomer, vi är inte politiker utan vill vara en röst underifrån, säger Anita Beckman.

Kommer ni inte att uppfattas som en del i valrörelsen på den röd-gröna sidan?

- Vi har sagt att vi inte tar ställning till partipolitik. Vi försöker från vår position, på ett enkelt sätt, säga att skattesänkningar inte leder fram till det som vi behöver i samhället.

Medelklassupproret är med i ett annat nätverk - Folkkampanjen för gemensam välfärd som arrangerar demonstrationer i tio städer på lördag, bland annat i Göteborg där bland andra skådespelaren Claes Malmberg framträder under eftermiddagen på Gustav Adolfs torg. Folkkampanjen är partipolitiskt obunden men har samlat främst politiker och organisationer på vänsterkanten. Demonstrationerna stöds också av flera fackliga organisationer.

Bild - 2

"Vi är förbannade på fjäsket för den medelklass ni konstruerat i era huvuden. Vi är trötta på politiker, PR-byråer och alla de som formar bilden av våra liv. Vi är den verkliga medelklassen och har fått nog av jobbskatteavdrag och RUT/ROT-avdrag. Vi är för välfungerande vård, skola och omsorg för ALLA människor."

Mest läst