Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

cp-ölpuff

Göteborgskrogar börjar sälja CP-öl

CP-ölet lanseras av Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) och får bara säljas av uteställen med rullstolsvänliga lokaler.

Syftet med CP-ölet är dels att uppmärksamma den dåliga tillgängligheten på Göteborgs krogar, men även att peka på fördomar gentemot funktionshindrade som många omedvetet gör sig skyldiga till. Det säger GIL:s verksamhetsledare, Anders Westgerd:

- Det finns en utbredd uppfattning om att vi som har en funktionsnedsättning inte är kapabla att ta egna beslut, särskilt när det handlar om alkohol. När man som funktionsnedsatt beställer en öl får man därför ofta sneda blickar.

Daniel Aslan är delägare i Kings Head, en av de pubar som säljer CP-ölet, och han tror att Anders Westgerd har rätt i att funktionsnedsatta ofta behandlas annorlunda på krogen. Men själv är han noga med att inte göra det.

- Innan jag öppnade pub jobbade jag i hemtjänsten och jag fick höra många berättelser av personer med olika funktionsnedsättningar. Om de till exempel gick på bio eller till mataffären hände det allt som oftast att expediten bakom disken vände sig till deras personliga assistent i stället för till dem. Det är väldigt förnedrande.

På CP-ölens webbplats kan man läsa att ytterligare ett mål med kampanjen är att synliggöra det GIL kallar "den fördomsfulla snällheten". Uttrycket syftar på situationer när personer med funktionsnedsättningar får veta hur duktiga de är, utan att de har gjort något annat än att finnas till.

- Det finns liksom inga förväntningar på att vi ska bidra till samhället. Man ser på oss som passiva vårdtagare - glada över att ha något slags liv och nöjda med att då och då åka på utflykt. Att vi också har visioner, drömmar och planer är det få som tänker på, säger Anders Westgerd.

CP-ölet är gjord på fyra sorters humle - Cascade, Centennial, Chinook och Columbus - och är en korsning mellan APA (American Pale Ale) och IPA (India Pale Ale). Resultatet blir, enligt GIL, en CPA. Den ska ha en kraftig humlesmak och dofta citrus och tallbarr, men än så länge är det få som har druckit den - inte ens Daniel Aslan.

- Man jag har hört att den ska vara riktigt god. Vi säljer nog slut på en gång.

De här krogarna säljer CP-öl

The Rover

Ölrepubliken

Lilla Linné

Bishop arms Järntorget

Deli 123

Kings Head

Stearin

Mest läst