Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Tre tårtor från tidigare bröllop, från vänster: kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias, kronprinsessan Victorias och prins Daniels och från bröllopet mellan George Clooney och Amal Alamuddin.

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Göteborgskonditor skapar prinsparets tårta

    Bröllopstårtan är hemlig, men det är i huvudet på en Göteborgskonditor som den skapats.

    Göteborg skickar ingen present till prinsparet som gifter sig den 13 juni. Men staden bidrar ändå, i allra högsta grad kan man väl säga, till bröllopet.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Konditor Fredrik Borgskog, som till vardags arbetar på Clarion Hotel Post, har skapat tårtan.

    Hur den kommer se ut och smaka är en väl bevarad hemlighet fram till bröllopsdagen. Men för GP avslöjar skaparen vad den inte innehåller.

    - Jag skickade upp tre förslag. Två ratades. Den ena var en variant av den tårta vi tävlade med i Lyon 2014. Det är en fräsch sak med mycket citron, hallon och mandel. Det andra förslaget som valdes bort stack väl ut lite. Den har hög sälta och smak av kola och havtorn, säger han.

    Tårtan de föll pladask för, innehåller den grädde månntro?

    - Jag säger väl inte för mycket om jag svarar ja på den frågan. Grädde är ju gott. Och det krävdes några justeringar innan de var helt nöjda med förslaget.

    Vad har inspirerat dig till tårtan?

    - Svensk sommar.

    För cirka fyra månader sedan fick Fredrik Borgskog tillsammans med Mattias Ljungberg och Frida Leijon uppdraget att skapa och baka tårtan till bröllopet mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist.

    - Det kändes jätteroligt. Jag tvekade väl en kort stund först eftersom det kräver mycket tid och kraft om man tackar ja. Men det är det värt.

    - Nu känner vi oss ganska säkra och mentalt förberedda. Bara alla beställningar av råvaror och specialgrejer klaffar.

    Hur många tårtor/tårtbitar är beställda?

    - Runt 400.

    Vad då, portioner?

    - Det får man se. Det kan vara en tårta, det kan vara 25.

    När bakas verket?

    - Jag åker upp på tisdag eftermiddag, efter jobbet. Sen börjar vi baka på onsdagen. Bottnarna bakas först. Eller – det som går att frysa bakas först.

    Är det glass i tårtan?

    - Det vet man inte. Det hade varit häftigt kanske.

    Varför är tårtan så hemlig?

    - Jag har ingen aning. Men man vill kanske skapa spänning runt middagen. Det är ju lite spektakulärt med ett prinsbröllop.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.