Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Göteborgska leder "Årets gröna kapitalist"

  För 20 år sedan skrev Linda Magnusson sitt specialarbete på gymnasiet om vindkraft. Nu är hon vindkraft-vd. I går utnämndes hennes företag O2 Vindel till Årets gröna kapitalist.

  Linda Magnusson föddes i Göteborg, gick på gymnasiet i Uddevalla och pluggade ekonomi i Lund.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Men även om jag jobbar i Stockholm nu, så har jag mitt hjärta i Göteborg. Min familj bor i Malevik, säger den nyblivna pristagerskan.

  Vad gör ditt företag?

  - O2-gruppen är Sveriges största vindkraftaktör. Vi både bygger och äger vindkraft och jobbar också med produkter kopplade till vindkraft, som till exempel andelsägande, vilket är den del jag ansvarar för.

  Just andelsägandet berömmer juryn bakom Årets gröna kapitalist som en innovativ finansieringsform.

  Men andelsägande har väl funnits länge?

  - Ja, i liten skala. Men det vi gör är att bygga ett rikstäckande delägarskapsnät. Vi har hela tiden nya vindkraftverk i pipeline och har på kort tid blivit störst i landet med 30 000 andelar.

  Vad är drivkraften?

  - Vi vill främja omställningen till förnybar energi och tillvarata människors vilja att leva på ett hållbart sätt. Dessutom vill vi bryta oligopolet, den maktstruktur som finns med några få stora energibolag som tjänar enorma pengar.

  Men kan ni tjäna pengar på detta?

  - Ja, o2-gruppen omsätter i år ungefär 400 miljoner och räknar med att gå 20-30 miljoner i vinst.

  Men ironiskt nog har just den del av företaget som arbetar med andelsägande fått ett kraftigt bakslag, vilket har lett till att försäljningen av nya andelar har avstannat. Skatteverket menar att elen till andelsägarna säljs till underpris och hotar med ändrade skatteregler.

  - Vi kämpar mot detta både juridiskt och politiskt. Förslaget lägger en död hand på verksamheten och går helt emot två av regeringens uttalade mål, att öka andelen förnyelsebar energi och öka konkurrensen på elmarknaden.

  Även denna kamp är något som juryn bakom Årets gröna kapitalist har noterat.

  "Vindel har både på lokal och nationell nivå blivit en viktig röst i den politiska debatten" skriver juryn och nämner bland annat kampen mot snedvridna skatteregler och frågan om var vindkraft får etableras.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.